ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаЧим «хворіє» українська теплоенергетика

Чим «хворіє» українська теплоенергетика

«Україна Комунальна» планує розібратися, в чому причини «невиліковних хвороб» української теплоенергетики. Для цього, відвідаємо стратегічні об’єкти – ТЕЦ, та на власні очі побачимо, що відбувається у секторі теплопостачання.

Теплоенергетика не може одужати

Теплоенергетична галузь – це «хвора людина» українського ЖКГ. Ми на рівні пересічних громадян, споживачів послуг централізованого опалення та гарячого водопостачання, скоріше, звикли бути незадоволеними роботою комунальних теплоенергетиків, ніж бути вдячними. Але, мабуть, і наша провина є у тому, що тарифи за теплову енергію – великі, а якість послуг не завжди відповідає стандартам. 

Симптоми «хвороби»

Звісно, як вона може відповідати нормам українського законодавства, коли українські теплоенергетичні підприємства – на межі виживання? Борги української теплоенергетики за природний газ сягнули 22 млрд грн, з яких більше 50% - борги споживачів перед галуззю комунальної теплоенергетики.
 
Обладнання та магістральні мережі в усіх регіонах України вже багато років працюють більше встановленого терміну експлуатації. Є навіть такі підприємства, де й досі, у XXI сторіччі працюють котли 40-50 років випуску. Для того, щоб така, створена ще у радянські часи, система теплозабезпечення працювала повинно дуже багато витрат – і перш за все – сплатити за природний газ. Тарифи не відповідають витратам на виробництво та постачання тепла, а борги споживачів – гальмують роботу галузі, оскільки не дозволяють підприємствам розрахуватися за спожиті для виробництва тепла енергоносії.
 
Багато людей вважають, що українські теплоенергетики «наживаються» на українцях, «здирають гроші», а влітку взагалі не працюють. «Україна Комунальна» вже не перший рік поспіль бореться з цим міфом, та намагається роз’яснити, як виглядає ситуація насправді. Ми вже розповідали читачам, що із офіційним завершенням опалювального періоду, робота теплоенергетичних підприємств не зупиняється – вони одразу розпочинають підготовку до наступного опалювального сезону. 

«Україна Комунальна» їде розбиратись

Минулого року «Україна Комунальна» розпочала новий проект - «Енергомодернізація комунальної теплоенергетики та водопостачання» в рамках, якого нас запросили відвідати та на власні очі побачити, як проходить модернізація однієї з найбільших теплоцентралей України, - державного підприємства, яке на Дніпропетровщині забезпечує електроенергією та теплом 5 гірничо-збагачувальних комбінатів і 9 шахт з видобутку залізної руди – Криворізьку ТЦ
 
Криворожская ТЦ Украина Коммунальная
 
У липні 2013 року в конференц-залі ДП "Криворізька ТЦ" наша редакція зібрала за круглим столом владу, теплоенергетиків та споживачів
 
Криворожская ТЦ Украина Коммунальная
 
Так виглядає застаріле обладнання на Криворізькій ТЦ до початку масштабної модернізації (на фото котли, які працюють з 1944 року)
 
Криворожская ТЦ Украина Коммунальная
 
Таке нове насосне обладнання вже працює на Криворізькій ТЦ у цьому році
 
Запросили «Україну Комунальну» перевірити, як ТЦ витримала опалювальний період, як готується до наступного, як проводить модернізацію в умовах кризи та постійних боргів і цього разу. 
 
Отже, «Україна Комунальна» вирушає до славетного та працьовитого українського міста Кривий Ріг, де 29 травня редакція спільно з теплоенергетиками буде обговорювати нагальні проблеми разом з керівництвом ТЦ, представниками органів місцевої влади, експертами та ЗМІ під час круглого столу «Борги – хронічна хвороба української теплоенергетики». 
 
На головній сторінці  порталу «Україна Комунальна» 29 травня дивіться онлайн відео-трансляцію круглого столу. Початок об 11.00. У коментарях можна буде залишати запитання. 
 
Всіх, хто бажає відвідати наш захід та разом з нами зануритись у важливі проблеми галузі, подискутувати та зазначити шляхи їх вирішення просимо пройти акредитацію за телефоном (044) 486 60 68, або написати нам на електрону адресу info@jkg-portal.com.ua.
 
Коментарі (0)