ГоловнаВибір редакціїНовини ЖКГЯк Київ у Ялті інвестиції шукав

Як Київ у Ялті інвестиції шукав

КМДА презентувала два інвестиційні проекти на III Міжнародному інвестиційному бізнес-форумі держав – учасниць СНД «Ялтинські ділові зустрічі».

Ними стали: проект лінії метрополітену в напрямку житлового масиву «Вигурівщина-Троєщина» та проект ділового містечка «Київ-Сіті».

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі установи.

За інформацією Головного управління економіки та інвестицій КМДА, містом вже розроблені техніко-економічні показники будівництва нової гілки метрополітену. Вартість будівництва складає орієнтовно 11,2 млрд грн, з яких на будівництво першої ділянки спрямують 7 млрд грн, другої – 4,2 млрд грн. За попередніми розрахунками пасажиропотік нової лінії сягатиме 40,8 тис. осіб на годину. Проектом передбачено будівництво 12 станцій, в тому числі 2 пересадочних вузлів. Передбачається, що будівництво буде завершено у 2017 році.

Схемою співпраці передбачено, що інвестор відповідатиме за фінансування, будівництво, закупівлю обладнання та оперативне управління процесом, а міська влада – за вирішення земельних питань, надання активів, регулювання тарифів і контроль за виконанням інвестором своїх зобов'язань перед громадою Києва.

План реалізації проекту передбачає шість основних етапів, перші з яких вже пройдені. Сьогодні визначений консультант реалізації проекту – ВАТ «Федеральний центр проектного фінансування» (Росія), на якого покладені завдання щодо вироблення фінансової моделі, юридичної схеми і кращого технічного рішення реалізації проекту.

Другий масштабний проект Києва, який був презентований на Ялтинській конференції, стосувався будівництва ділового містечка «Київ-Сіті». За словами начальника Головного управління економіки та інвестицій КМДА Ігоря Довбаня, місто вже визначило п'ять майданчиків для реалізації проекту (район Одеської площі»; Осокорки-Північні – північніше Південного моста; Північна Теличка – між Південним і Дарницьким мостами; район Дніпровської набережної та район озера Вирлиця). Наразі проведено ретельний аналіз майданчиків для «Київ-Сіті», виконаний містобудівний та економічний розрахунок.

Реалізація проекту «Київ-Сіті» передбачає залучення іноземних інвестицій в обсязі до 21 млрд грн. При цьому міська влада готова провести підготовчі роботи – відвід землі, інженерне забезпечення тощо. Втілення цього задуму в життя дозволить створити 30-80 тис. робочих місць та ефективно розподілити транспортні потоки, які сьогодні зосереджені у центрі столиці.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)