ГоловнаКоментаріБлагоустрійЯк має виглядати новий Майдан

Як має виглядати новий Майдан

Хрещатик і Майдан морально застаріли і не можуть залишатися такими, як були, переконані експерти. Однак, яким має бути центр міста, думки розходяться.

Центр Києва чекають зміни. Не тільки тому, що потрібно щось робити зі згорілим Будинком профспілок та увічнити пам'ять про зимові події. Серед архітекторів, урбаністів та звичайних киян є консенсус: Хрещатик і Майдан морально застаріли і не можуть залишатися такими, як були, - повідомляє ЛІГАБізнесІнформ

Источник
.

Так, начальник відділу благоустрою Департаменту містобудування та архітектури КМДА Ганна Бондар зазначила, що Хрещатик і Майдан є пам'ятками містобудування, і за законодавством ніхто не має права щось там змінювати.

«Усі прекрасно пам'ятають, яким чином Майдан реконструювався в 2001 році: єдиного комплексного проекту фактично не було, все робилося поспіхом, згідно з клеєного макету. Дуже сподіваюся, що незабаром будуть запропоновані варіанти облагородження цієї площі, внесення якихось елементів, деяке розчищення простору, щоб площа стала місцем для прогулянок, на якій можливе зібрання великої кількості людей», - підкреслила вона.

На думку президента Національної спілки архітекторів Володимира Гусакова, екстер'єр площі між Будинком профспілок та Головпоштамтом потрібно переглянути, тому що зараз це какофонія скла і збірник «парників».

«Попередня версія цієї площі була чудово вирішена - і за рахунок фонтану, і за рахунок зелені. Наповнення площі такими речами, як монументальна скульптура, потрібно переглядати. Я прихильник деідеологізації цього місця, це має бути просто приємне і зручне місце для відпочинку. Але сьогодні реалізувати щось подібне до того, що було до останньої реконструкції, напевно, не вийде: занадто багато політики в цьому питанні. Тому площу необхідно хоча б трохи розвантажити» - зазначив він.

Читайте також: Історичний вигляд і майбутнє столиці очима киян

У свою чергу директор Аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко переконаний, що на Майдані потрібно робити щось більш людяне: відновити знищену зелень.

«По стороні колони вона є тільки біля старих будинків - це потрібно виправити, додати більше води, організувати громадський простір для відпочинку. Зараз прекрасна можливість усунути помилки минулої реконструкції, була б воля» - гадає експерт.

Співкоординатор Ради з урбаністики Києва Григорій Мельничук вважає, що варто розглядати дві частини Майдану окремо.

«Ту частину, де знаходиться колона, де було найсильніше протистояння, вже чіпати не можна. З одного боку, колона чисто в архітектурному плані - це погано, це символ імперії, а не демократії, з іншого - це вже символ минулих подій. У тій частині, яка біля Головпоштамту, треба мінімізувати «теплиці». Оптимальне рішення - перетворення цього комплексу у підземний паркінг. До того ж у цьому місці потрібно повернути площу, а не нинішні вузькі проходи і гігантський купол» - зазначає він.

Нагадаємо, яким буде новий центр Києва - вирішиться на конкурсі, проведеному КМДА. Збір заявок на участь стартував 23 квітня. Передбачалося, що список учасників буде закритий вже 23 липня, але, швидше за все, термін буде продовжений до середини осені. Спочатку конкурс стосувався тільки створення меморіалу на честь Небесної сотні, але за декілька місяців розрісся на Майдан і Хрещатик.

 
Коментарі (0)