ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЯк мешканцям можна відпрацювати борги по комуналці

Як мешканцям можна відпрацювати борги по комуналці

Рішення про списання таких боргів можуть прийматися тільки на загальних зборах ОСББ, після чого потрібно укласти відповідний договір

Рішення про списання таких боргів можуть прийматися тільки на загальних зборах ОСББ, після чого потрібно укласти відповідний договір

Мешканці багатоквартирних будинків тепер можуть погасити борги за компослуги шляхом відпрацювання.

Так, якщо у людини є заборгованість, вона може укласти договір безпосередньо з самим ОСББ і відпрацювати свій борг, або ж зменшити його суму, - пише "Сегодня".

На сьогодні боржники можуть виконати роботи лише на суму, яка буде меншою від суми боргу, або ж сумарною йому. До цього можна було вказувати в договорі суму, яка перевищувала розмір боргу.

Експерти зазначають, що багато роботи щодо ремонту/реконструкції (особливо в старих будинках) виконувалися окремими мешканцями, які ніколи не були боржниками зі сплати внесків та платежів, пов'язаних з утриманням багатоквартирного будинку. При цьому такі роботи (іноді досить дорогі) виконувалися співвласниками за власною ініціативою або через велику необхідність, наприклад, дах, що протікає, і т.д.

Варто знати, що рішення про списання таких боргів можуть прийматися тільки на загальних зборах ОСББ, адже це виключно їх компетенція. На зборах правління дає свою згоду і укладає договір з мешканцем.

"Щоб скасувати заборгованість, необхідно укласти договір з правлінням ОСББ про виконання робіт на суму, що не перевищує суму заборгованості. Ініціювати укладення договору можуть обидві сторони: як співвласник (подавши заяву), так і саме правління ОСББ, але тільки за згодою співвласника", – каже в коментарі сайту "Сегодня" Павло Мороз, керуючий партнер юридичної фірми Braxton.

Договір про виконання певних робіт потрібно укласти з ОСББ і обовязково у двох примірниках. Перевірте у документі наступні пункти:

вид робіт;

обсяг робіт;

вартість робіт;

термін виконання

умови придбання необхідних для виконання робіт матеріалів і устаткування (при необхідності).

За допомогою цього механізму можна списати борги мешканця саме перед ОСББ. Наприклад, зменшит суму оплати за воду, пофарбувавщи паркан, на жаль, не вийде.

 

 
Коментарі (0)