ГоловнаНовини ЖКГЗарубіжний досвідЯк німці вирішують житлове питання

Як німці вирішують житлове питання

Кредити на нерухомість у Німеччині – доступні, як ніколи. Банки пропонують рекордно низькі ставки, однак німці активно користуються альтернативними джерелами фінансування

Страх втратити свої заощадження через боргову кризу в єврозоні і рекордно низькі процентні ставки по кредитах змусили багатьох замислитися про придбанння власного житла. При цьому класичний банківський кредит – далеко не єдиний інструмент фінансування подібних угод.

«Як правило, ми рекомендуємо своїм клієнтам використовувати 20-30 відсотків власного капіталу, на 50-60 відсотків взяти іпотечний кредит в банку, а решту 20-30 відсотків покрити за рахунок позики в будівельній ощадній касі», – говорить Олександр Нотхафт, прес-секретар Об'єднання приватних будівельних ощадних кас.

Будівельні ощадні каси були засновані в Німеччині 90 років тому. Їхнє основне завдання – стимулювати накопичення власного капіталу на купівлю нерухомості. Співпраця з БОК складається з двох етапів: накопичення власних коштів і отримання позики. На першому етапі вкладник протягом декількох років збирає на рахунку БОК гроші, як правило – у форматі щомісячних виплат. Після того, як буде зібрана застережена в контракті сума, БОК надає клієнтові позику, збільшуючи таким чином власний капітал вкладника.

«Це - важливий момент, оскільки для отримання іпотечного кредиту в банку необхідно мати власний капітал. Його як мінімум повинно вистачити на покриття витрат, пов'язаних з укладанням угоди купівлі–продажу», – повідомляє Ігор Шелемей, консультант з житлового кредитування.

Крім банківської іпотеки, власного капіталу та позики в БОК у німців є можливість взяти пільговий кредит на придбання, або будівництво житла у держави. Наприклад, один з держбанків видає приватним особам кредити на суму до 50 тис. євро під 2,17%. Нерідкі випадки, коли в процес придбання житла в Німеччині залучено до чотирьох кредитних інститутів.

Джерело dw.de

 
Коментарі (1)
Олександра1
11 Жовтня 2012 p. 18:13
Дякую. Цікава замітка.