ГоловнаПублікаціїОСББЯк ОСББ економити до 50% на ремонтах внутрішньобудинкових мереж?

Як ОСББ економити до 50% на ремонтах внутрішньобудинкових мереж?

Все більше жителів багатоквартирних будинків створюють ОСББ. Такі об'єднання мають свої переваги, але ось постачають комунальні послуги в будинок інші комунальні підприємства.
Все більше жителів багатоквартирних будинків створюють ОСББ. Такі об'єднання мають свої переваги, але ось постачають комунальні послуги в будинок інші комунальні підприємства.
 
Найголовніший носій - вода, і ось від її якості багато що залежить:
  • як часто мешканці будуть витрачати на ремонт внутрішньобудинкових мереж;
  • як часто мешканці ремонтуватимуть побутові прилади (пральні машини, мийки, бойлери, міняти картриджі фільтрів і осмосу для питної води)
  • чи будуть у них часто прориватися труби і сусіди будуть затоплені?
  • чи будуть часто ремонтувати крани та іншу інфраструктуру для труб в квартирі?
Як зменшити виникнення таких випадків на 50%, розповів Василь Тугаенко, інженер-технолог, керівник виробництва Укргазкомплект-2010.
 
Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, що кількість ОСББ в Україні зараз становить 33 тис одиниць, що в 2,5 рази більше, ніж в 2014 році.
 
Припустимо у нас є споживач — будинок на 60 квартир, і що він отримує "від міста"?
 
Головний біль — планові сезонні ремонти
 
У трубах відразу утворюється іржа, яка при запуску мчить в усі крани будинку і зливається цілий тиждень. Але це півбіди — найбільше страждають споживачі холодної води: ламаються пральні машини, посудомийні, забиваються шланги. Найбільший довгострокова шкода - це порушення роботи вимірювальних приладів, імпульсні лічильники води, і механічні також, через потрапляння шламу - починають неправильно показувати показники, про це споживач може просто не знати, що вже має викликати майстра для нової калібрування приладів.
 
Якщо ОСББ не використовує систему циркуляції гарячої води в літній період - а тільки холодну, в цьому випадку страждає своя бойлерна - виходять з ладу котли, але частіше за все, виходять з ладу приватні бойлери в кожній квартирі.
 
У парі зі шламом "працюють" різні домішки: пісок, мул і т.д. - вони утворюють вапняний наліт, від якого страждають всі побутові прилади, радіатори, труби, що підводять та відводять воду до будинку.
 
 
Для того щоб цілий будинок не приймав в свою мережу труб холодну воду зі шламом - можлива установка промислового фільтра-сепаратора циклонного типу з двома камерами для фільтрації. В цьому випадку вода входить в тангенціальний (не прямий патрубок) закручується в вихровому потоці, під силою тяжіння осідають частинки, пісок, суспензія, шлам, потім вода надходить у верхню другу камеру де фільтрується в фільтрі тонкого очищення, після цього вода йде вже значно очищеної (приблизно такою, якою їй би надходити від комунальників - але це окрема тема). Після такого очищення споживачам також менше доведеться міняти фільтри для питної води: проточні або зворотного осмосу.
 
Вода як теплоносій
 
Найбільший ворог всіх труб — залізний шлам: частинки заліза, окалини, іржі, залізний шлам в воді - при середній швидкості руху в трубах 2 метри в секунду — стає таким абразивом, який "стирає" труби, і він найбільш шкодить в теплоносії.
 
Пластинчасті радіатори, які люблять встановлювати в нових будинках, мають невелику прохідність води, і розраховані практично на ідеальну воду, через шлам можуть набагато гірше забирати тепло з теплоносія, і, відповідно споживачі не отримують це тепло, за яке вони платять, воно йде в шлам і накип у вигляді "буфера тепла" всередині радіаторів. Вапняний наліт може накопичуватися навіть в пластикових трубах.
 
Чисті радіатори можуть бути теплоеффектівніші до 40%
 
Багатоквартирний будинок може собі встановити промислові фільтри сепаратори і зменшити проблеми з ремонтом труб, з усією водою - і тією що подається, і тією що відводиться.
 
Залізний шлам налиплий на магніти шламовідділювача
 
У випадку з водою, як теплоносієм, то для кращого очищення необхідний грязьовик - для грубої очистки, а потім магнітний шламовідділювач для остаточно очищення від шкідливого шламу теплої води.
 
 Грязьовик і магнітний шламовідділювач можуть працювати в парі
 
Промислові агрегати для очищення гарячої та холодної води при своєму проектуванні, створенні, установці — можуть окупитися за 1-2 роки, і далі дрібні "ремонти" водних мереж будинку ОСББ не будуть накопичуватися в сніжний ком, який загрожує весь будинок залишити без води і тепла в самий невідповідний час.
 
Логічне запитання: — а як обслуговувати такі агрегати? По-перше, для кожного ОСББ проводять свої розрахунки (створюється проект), відповідність всім ГОСТам і ТУ, а також технічний паспорт з чіткою інструкцією з обслуговування, і будь-хто, хто більш-менш розуміє в техніці може обслуговувати ці агрегати. Обслуговування зводиться за великим рахунком тільки в очищенні від накопиченого шламу. Або ж, ОСББ може укласти сервісний контракт з тим же підрядником, який проектував і виготовляв ці пристрої.
 
Такі або схожі агрегати ставлять на промислових підприємствах щоб берегти обладнання. На об'єктах житлово-комунального господарства такі пристрої і так використовуються (найчастіше в котельних), але: — їх потужності недостатньо з огляду на загальну зношеність водних мереж, а ті моделі, що стоять на деяких, навіть нових будинках — малопотужні, не витримують навантаження і не дуже добре обслуговуються. Жителям нових будинків варто особливу увагу звернути на якість підготовки всієї води, що "приходить з міста".
 
Рішення для "суворої" промисловості, можуть підійти і великим приватним клієнтам - багатоквартирним будинкам. Об'єднання мешканців навіть без передачі будинку на обслуговування, може ініціювати установку таких агрегатів за погодженням з комунальним підприємством — водоканалом.
 
Василь Тугаенко, інженер-технолог, керівник виробництва Укргазкомплект-2010 
 
Коментарі (0)