ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЯк протистояти свавіллю облгазів при нарахуванні «температурних коефіцієнтів»?

Як протистояти свавіллю облгазів при нарахуванні «температурних коефіцієнтів»?

«Температурні» коефіцієнти облгази почали нараховувати, починаючи з 2018 року. Проте, під час переходу споживача до іншого постачальника газу газзбути (облгази) виставляють заборгованість з урахування коефіцієнтів, починаючи аж з 2015 року
Деякі газзбути продовжують виставляти рахунки своїм споживачам із значною сумою заборгованості, яка не була зазначена у попередніх рахунках. При цьому споживачам погрожують відключенням газопостачання в разі несплати цього боргу, про це повідомила ГазПравда.
 
Так звані «температурні» коефіцієнти облгази почали нараховувати, починаючи з 2018 року. Проте, як зазначають наші дописувачі, під час переходу споживача до іншого постачальника газу газзбути (облгази) виставляють заборгованість з урахування коефіцієнтів, починаючи аж з 2015 року.
 
Облгази вважають, що люди споживають більше газу, аніж накручує лічильник. Однак проти такої практики виступають як споживачі, так і регулятор. Бо втрати «від стискання газу» вже закладені в тариф. Тож побутові споживачі мають сплачувати суто по лічильнику.
 
Щоб захистити споживачів від свавілля недобросовісних постачальників газу, є алгоритм дій, що передбачає фіксацію таких порушень та написання претензій та скарг до постачальників, уповноважених державних органів влади та суду.
 
Тому в разі зміни постачальника газу та нарахування вам «температурних» коефіцієнтів за період з 2015 року пропонуються наступні дії:
 
Звернутися до контакт-центру свого постачальника газу телефоном або електронною поштою для отримання роз’яснення: за що саме, та за який період Вам нараховано борг.
Надіслати до Вашого постачальника газу претензію щодо незаконності зазначених нарахувань з вимогою здійснення перерахунку, скориставшись зразком претензії, розміщеної на нашому сайті.
Дочекатися відповіді від постачальника на претензію. Якщо постачальник не вирішить Вашу проблему і не здійснить перерахунок, радимо надіслати скарги до НКРЕКП та Держпродспоживслужби, скориставшись зразками скарг, розміщеними на нашому сайті.
Подавати заяву до суду та вимагати зобов’язати постачальника усунути порушення та здійснити перерахунок незаконних нарахувань у судовому порядку
 
Нагадаємо, долю сумнозвісних «температурних коефіцієнтів» може вирішити найвища судова інстанція України – Верховний Суд. Нині він розглядає щонайменше три цивільні справи щодо незаконності застосування до побутових споживачів «температурних коригувань».
 
Проти таких коригувань виступають як споживачі, так і регулятор. Бо втрати «від стискання газу» вже закладені в тариф. Тож побутові споживачі мають сплачувати суто по лічильнику.
 
Довести це в судах спробували звичайні споживачі – з Волині, Сумщини та Київщини. Після низки інстанцій вони дійшли аж до Верховного Суду.
 
Одну зі справ (позивача з Волині) Велика Палата вже прийняла до розгляду. Засідання суду заплановане на 22 вересня.
 

Фахівці сподіваються, що рішення найвищої судової інстанції зможе поставити крапку в «температурній епопеї», яка триває з осені 2018 року. 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
16 Вересня 2020 p. 19:32
І знову "Євро-Реконструкція" (м.Київ, Дарницький район) відключило гарячу воду, - це вже втретє за час епідемії. --------------------Перше відключення припало на липень - серпень і тривало майже місяць; потім на декілька днів гарячу воду включили. Друге відключення було у кінці серпня і тривало десь тиждень. А сьогодні вже третє відключення. Скільки воно буде тривати - повідомлю потім. ----------------------------------------------- А тим часом від холодної води можуть початися масові застуди, які тільки посилять епідемію.
Коля Пухов
17 Вересня 2020 p. 18:10
А  там  хазяїн,  здається,  ахметка;    то  може  він  у  такий  спосіб,  викликаючи  загальне  невдоволення,  намагається  послабити  Украєну?