ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГЯк розумно заощадити на світлі

Як розумно заощадити на світлі

Відсьогодні в Україні стартує поетапне підвищення тарифів на електроенергію для населення. Загалом до квітня 2017 року вартість світла зросте в 3,5 рази. Як зменшити своє електроспоживання? – «У.К.» пропонує декілька порад.

Відсьогодні українці платитимуть більше за електроенергію. У платіжках, котрі отримає населення у травні, за споживання світла обсягом менше 100 кВт-год на місяць доведеться заплатити на 5,8 коп. більше ніж раніше - 36,6 коп/кВт-годину; обсягом від 100 до 600 кВт-год - 63 коп/кВт-год; обсягом понад 600 кВт-год на місяць - до 140,7 коп/кВт-год.

Втім, така тарифна градація діятиме не довго – з 1 вересня поточного року українців чекає нова хвиля підвищення тарифів на електроенергію. Так, для населення, яке споживає менше 100 кВт-год на місяць, вартість світла зросте до 45,6 коп/кВт-годину; від 100 до 600 кВт-год - до 78,9 коп/кВт-год; понад 600 кВт-год на місяць - до 147,9 коп/кВт-год. 
 
Усього, згідно з постановою №220 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, таких підвищень з 1 квітня 2015 року по 1 квітня 2017 року буде п’ять. Загалом впродовж цього відрізку часу вартість світла для населення зросте в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп./кВ-год. На початок березня 2017 року тариф на електроенергію для населення, яке споживає до 100 кВт-год на місяць, становитиме 90 коп/кВт-год, понад 100 кВт-год на місяць – 168 коп/кВт-год.
 
Примітно, у НКРЕКП пояснюють, що поетапне підвищення тарифів на електроенергію – вимога часу: вартість електричної енергії для населення впродовж останньої десятилітки майже не змінювалася, тоді, коли мінімальна заробітна плата, індекси споживчих цін та тарифів йшли вгору. Таким чином домогосподарства до 1 квітня 2015 року сплачували лише 21% від собівартості електроенергії, решта компенсувалася за рахунок непобутових споживачів. З підписанням Коаліційної угоди, укладеної учасниками коаліції депутатських фракцій Верховної Ради України VIII скликання, урядом було прийняте рішення ліквідувати систему перехресного субсидування населення. Тож, поетапове підвищення тарифів на електроенергію для населення – ніщо інше як виконання цього плану.
 
 
У Комісії переконані, що вжиття таких заходів сприятиме недопущенню розбалансованості системи електроенергетики та унеможливить віялові відключення світла, з якими країна зіштовхнулася взимку, а також дасть додаткову можливість модернізувати електроенергетичні об’єкти.
 
Звісно, підвищення тарифів на електроенергію з 1 квітня поточного року не означатиме, що українці будуть змушені сплачувати астрономічні рахунки за спожите світло. Втім, на фоні підвищення інших тарифів на житлово-комунальні послуги і його варто заощаджувати. 
 
Порад з цього приводу в силу актуальності теми безліч – реальних і мало реальних для українського споживача. «Україна Комунальна» поділиться лише деякими з них, на нашу думку, найбільш доцільними.
 
Перше, не залежно від того, мова йде про світло чи газ, опалення чи воду, якщо держава запевняє, що підтримуватиме населення в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги і надаватиме субсидії для їх оплати тим, хто цього найбільше потребує, такою можливістю варто скористатися, навіть якщо механізм і неідеальний. Детальніше про те, як отримати субсидію на житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою, можна прочитати тут.
 
Друге, якщо є така можливість, доречним буде встановлення 2-х зонних електролічильників. Вони дадуть змогу споживати електроенергію вночі зі знижкою у 50%.
 
Нагадаємо, 26 лютого Нацкомісія прийняла зміни до Порядку застосування тарифів на електроенергію, які передбачають зменшення для населення тарифного коефіцієнта з 0,7 до 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 7:00). Ця норма застосовується у разі використання побутовими споживачами двозонного обліку електричної енергії. Зазначене рішення набуде чинності також відсьогодні.
 
Зонний облік буде особливо вигідним  при користуванні вночі електроприладами великої потужності — кондиціонером, бойлером, тепловентилятором, теплою підлогою, електроопаленням, пральною/посудомийною машиною, мультиваркою тощо. Економія коштів буде тим більшою, чим більше споживання електроенергії переноситиметься у нічний час.
 
 
Якщо ж субсидія навіть за новим порядком вам не передбачається, а встановити 2-х зоновий електролічильник не має змоги, у пригоді стануть не перший день відомі побутові енергоощадні заходи. Наведемо 7 найбільш популярних із них: 
 
Використовуйте енергозберігаючі лампи освітлення. Це економить до 90% електроенергії і дозволить зменшити рахунок за електроенергію на 20%. Окрім того, служать такі лампи до 50 разів довше звичайних ламп розжарювання.
 
Купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії наприкінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30-40% менше.
 
Не забувайте вимикати світло, виходячи з приміщення, та витягувати з розеток побутові прилади, опісля їхнього використання. Виконання першої умови дасть можливість зберегти 20-25% електроенергії.  Другої - зменшить рахунок за електроенергію приблизно на 8%.
 
Завантажуйте пральну чи посудомийну машину повністю. Машина з неповною загрузкою - це перевитрата електроенергії на 10-15%. Якщо до всього ж вибрана не правильна программа - до 30%.
 
Чистіть чайник від накипу. Накип, який утворюється у ньому, знижує теплопровідність і збільшує втрати електроенергії на нагрів води на 30%. До того ж, варто гріти лише необхідну на часі кількість води.
 
Не ставте плиту поруч із холодильником. При сусідстві холодильника і плити споживання електроенергії першим подвоюється. Окрім того, холодильк варто вчасно розморожувати. Чим товстіший шар льоду у морозильній камері, тим більше споживання енергії.
 
Налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50% електроенергії. Всі комп'ютери, що випускаються на сьогоднішній день, підтримують такий режим.
 
І пам’ятайте, порятунок потопаючих, справа самих потопаючих. Так було в усі часи.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
01 Квітня 2015 p. 20:45
А може краще не тарифи підвищувати, а зупинити знецінення гривні? Адже якщо рахувати у доларах або у євро, то ніякого зростання цін і тарифів за останні роки не було. Тобто виходить, що нас вкотре намагаються обманути, переклавши збитки від знецінення українських грошей на пересічних споживачів.
Коля Пухов
01 Квітня 2015 p. 20:49
Наша національна "валюта" гривня законодавчо не прив"язана до жодного з драгметалів або іншого ресурсу держави. Це значить, що держава може знецінювати такі свої гроші практично безкінечно. Тенденцію постійного знецінення національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівнювався до радянського рубля, і квартплата була всього 14 купонокарбованців. А в 1996 році квартплата вже стала декілька мільйонів купонокарбованців. Тобто, за чотири роки купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла і зараз вже майже така ж , як і купонокарбованця у 1992-1996 роках. Такі держави, які випускають у якості національних грошей нічим не підкріплені папірці для внутрішніх розрахунків, на перший погляд, начебто хитрі, бо можуть знеціненням цих грошей значно полегшувати кишені своїх громадян, але у кінцевому результаті такі держави обманюють самі себе.