ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЯким пенсіонерам можуть скасувати комуналку

Яким пенсіонерам можуть скасувати комуналку

Влада задумалися про пільги для пенсіонерів. Так, для малозабезпечених громадян старше 70 років хочуть скасувати оплату житлово-комунальних послуг

Оплата комуналки для літніх людей може бути скасована, але мало хто зможе претендувати на житлову знижку, адже критерії для її отримання влада планує зробити нереалістичними.

Влада задумалися про пільги для пенсіонерів. Так, для малозабезпечених громадян старше 70 років хочуть скасувати оплату житлово-комунальних послуг. Президент Володимир Зеленський встиг повідомити, що його команда працює над «економічною моделлю», яка б змогла реалізувати цю ідею. Президент окреслив категорію людей, які можуть розраховувати на пільгу: це люди з великим трудовим стажем (40 років), які «фізично не можуть працювати», і чиї доходи не перевищують прожиткового мінімуму для непрацездатних (1564 гривні).

Ініціатива звучала не просто так: на носі нове підвищення комунальних тарифів через політику МВФ, з яким Україна відновить співпрацю вже цієї осені. Пропоновані ж пільги повинні дещо знизити соціальну напругу.

Світова практика знає приклади скасування оплати комуналки для літніх людей, і в ініціативі Зеленського немає нічого нового.

Але щоб втілити задумане в життя, потрібна працююча економіка, говорять експерти.

«Чи реально у нас це зробити - це питання до нашої економіки. Питання в тому, чи в змозі буде українська економіка «потягнути» таку фінансове навантаження », - говорить експерт Валентин Землянський.

Нагадаємо, за прогнозом НБУ, за підсумками року ВВП країни покаже приріст у 3%, випереджаючи тим самим світову економіку з її 2,7%. Однак драйвером зростання буде внутрішнє споживання, а не промислове виробництво, як хотілося б очікувати.

«Знизити тарифи українська влада не зможе, оскільки постійно робить« реверанси »в бік МВФ, який проти зниження тарифів. Скасувати плату комуналки пенсіонерам старше 70 років не зможуть. Для цього буде потрібно 7 млрд гривень з бюджету. Швидше за все, переглянуть інститут субсидій. Йдеться про часткове скасування сплати комуналки (безоплатне споживання в рамках соціальних нормативів. - Прим. Ред.). Як би там не було, вже новий Кабінет міністрів повинен знайти необхідні кошти », - коментує директор Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Сьогодні через жорсткість матеріального критерію і зростання зарплат значно скоротилося число одержувачів субсидій. В даний час в міжопалювальний сезон допомогу від держави отримують близько 2 млн сімей, а вже восени, за прогнозами Міністерства соціальної політики, число субсідіантов зросте до 3 млн.

Щоб вивільнити ресурс для нових пільг, знадобитися закрутити гайки в системі. Нагадаємо, на цей рік для тих, хто сам не може оплатити «комуналку», в держбюджеті закладено 55 млрд гривень на допомогу.

Однак повернемося до пенсіонерів. Згідно з даними Пенсійного фонду, в Україні налічується 11,35 млн громадян, які отримують пенсію.

Пенсії в розмірі від 1,5 тис. До 2 тис. Гривень отримують 4,76 мільйонів пенсіонерів, або 42% від загальної кількості. Трохи більше - від 2 тис. До 3 тис. Гривень - отримують 3,14 млн осіб, або 27,6%. Таким чином, майже 70% українських пенсіонерів отримують виплати нижче середньої пенсії (3 006 гривень).

Сьогодні в Україні проживає 4,6 млн осіб старше 70 років. Багатьом з них пенсія розраховувалася за старими нормами закону до трудового стажу (25 років офіційної роботи для чоловіків і 20 років для жінок). Якщо припустити, що громадянин отримував «мінімалку» в ході своєї трудової діяльності, то він все одно заслужив на доплати через наднормативного стажу (10-15 років). Тобто, виплати даної категорії осіб повинні перевищувати 1 564 гривні.

Якщо вірити даним уряду, «чисту» мінімальну пенсію отримують близько 600 тисяч українців (близько 5% від загальної кількості пенсіонерів), але в це число входять люди різного віку і трудового стажу.

 

 
Коментарі (0)