ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄБРР : Реформи в енергетиці України потребують об'єднання зусиль усіх гілок влади

ЄБРР : Реформи в енергетиці України потребують об'єднання зусиль усіх гілок влади

В ЄБРР важають, що на нинішньому етапі реформування енергосектору дуже важлива командна робота.

Комітет Верховної Ради з ПЕК і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), демонструють бажання продовжувати реформи в енергосекторі України, однак для успішного продовження реформ необхідне об'єднання зусиль усіх гілок влади та співпраця між ними щодо впровадження позитивних змін.

Про це йдеться у повідомленні Каналу 112 з посиланням на заяву заступника директора ЄБРР в Україні Марини Петров.

На її думку, на нинішньому етапі реформування (енергосектору, - ред.) дуже важлива командна робота.

"В енергетиці, ми, до речі, спостерігаємо такий злагоджений стиль роботи", - наголосила вона, зазначивши, що комітет з ПЕК Верховної Ради і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), виявляють бажання впроваджувати реформи в енергосекторі.

"Ми бачимо, що з боку регулятора є бажання запроваджувати RAB-регулювання", - сказала вона.

Петров вважає, що завдання ЄБРР - допомогти представникам українських гілок влади сісти за стіл переговорів і домовитися про продовження реформ в енергосекторі.

Як раніше повідомлялося, НКРЕКП схвалила низку проектів постанов, які необхідні для впровадження ринку електроенергії в Україні. Так, зокрема, комісія затвердила:

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виконання функцій гарантованого покупця;

Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу;

Правила управління обмеженнями та порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів;

Примірний договір про доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів (міждержавних електричних мереж України);

Методику визначення доступної пропускної спроможності міждержавних електричних мереж.

Раніше голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявляв про випадки "грубого втручання в роботу комісії.

"Урядовий кур'єр" в зухвалій письмовій формі визнав ручне регулювання друку постанов комісії і запропонував погоджувати графік друку з секретаріатом Кабміну", - писав він на своїй Facebook-сторінці.

Закон України "Про ринок електричної енергії", який визначає нову модель роботи енергоринку, набрав чинності 11 червня 2017 року. Закон передбачає запровадження ринку електроенергії відповідно до положень Третьго Енергетичного пакету ЄС.

Для імплементації положень Закону необхідно розробити й затвердити понад 100 нормативно-правових актів. НКРЕКП у серпні поточного року затвердила графік їх прийняття. Ключові дати остаточного прийняття окремих нормативних актів - 31 грудня 2017 року і 11 червня 2018 року.

 

 
Коментарі (0)