ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЄБРР: RAB-тарифи повинні задовольняти як бізнес, так і споживачів

ЄБРР: RAB-тарифи повинні задовольняти як бізнес, так і споживачів

Впровадження RAB-тарифів — це питання збалансування різних перспектив, які будуть задовольняти як бізнес, так і споживачів.

Впровадження RAB-тарифів — це питання збалансування різних перспектив, які будуть задовольняти як бізнес, так і споживачів. 

Про це йдеться в повідомленні УНН з посиланням на заяву, яку зробив директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер на круглому столі у Києві.

“Найважливіше у сфері енергетики — це доступність, надійність послуг та економічна доступність — справедливі тарифи, справедливе ціноутворення. Впровадження RAB-тарифів — це питання збалансування різних перспектив, різних інтересів, аби розробити ефективну бізнес — модель для бізнесу та споживачів”, — сказав Шевкі Аджунер.

За його словами, RAB-тарифи потрібні, адже вони забезпечують прибутковість компаній, що надають послуги. При цьому такі компанії обов’язково мають бути ефективними.

“Питання зараз полягає у ставках прибутковості на успадковані активи та нові активи. Триває дискусія, є різні точки зору. Необхідно все підготувати правильно, інакше будуть надмірні тягарі на окремі категорії споживачів”, — наголосив директор ЄБРР в Україні.

RАВ (Regulatory asset base — регуляторна база активів) — це всі виробничі потужності, якими володіють обленерго, щоб передавати електрику від виробників до споживачів: дроти, опори, трансформатори тощо.

RАВ-тарифи — це тарифи, в яких передбачена певна частка прибутку, яка піде на оновлення інфраструктури. Вона буде визначатися в залежності від вартості активів розподільчої компанії. Звідси й інша назва — “стимулюючі тарифи”, тому що вони, за задумом НКРЕКП, повинні заохочувати власників обленерго оновлювати інфраструктуру.

Нинішня система, за якою розраховуються тарифи, передбачає, що обленерго просто сумує всі свої витрати, а НКРЕКП — затверджує їх. І, хоча регулятор може і відмовитися затверджувати певні витрати, де-факто система “витрати+” дозволяє обленерго роздувати свої витрати, нічого не вкладаючи в модернізацію.

Своїм рішенням НКРЕКП встановив однакову частку прибутку — 12,5%, яка буде виділятися на модернізацію, як старих, так і нових активів компаній.

Нагадаємо, 21 березня Секретаріат Енергетичного Співтовариства опублікував перший Звіт про проведення незалежного аналізу діяльності НКРЕКП, згідно з яким, рішення про встановлення RAB-тарифів експерти проаналізують додатково, оскільки воно викликало дискусію всередині країни.

Як повідомлялося раніше, у лютому 2018 року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав Національну комісію, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) зменшити відсоткову ставку на запровадження RAB-тарифів.

 

 
Коментарі (0)