ГоловнаВибір редакціїОСББЕфективні рішення ОСББ

Ефективні рішення ОСББ

Експерти переконані, що ОСББ найефективніше справляється з вирішенням проблем, з якими стикаються мешканці багатоповерхівок.

Програма реформування галузі житлово-комунального господарства передбачає запровадження ринкових механізмів у сфері житлово-комунального господарства, а саме створення конкурентного середовища на ринку послуг. У житловому господарстві – це створення ефективного власника житла взамін ЖЕКів, передача функцій з управління житлового фонду приватним керуючим компаніям. Про це повідомила директор Департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства Мінрегіону Наталія Олійник.

За її словами, протягом 2013 року спостерігалася тенденція до збільшення кількості ОСББ в регіонах. В минулому році утворено 1 214 одиниць ОСББ.

     Читайте також: ОСББ вийшли на територію війни

Найбільшу кількість ОСББ створено у Донецькій (153), Херсонській (133), Харківській (93), Луганській (79), Миколаївській (77) областях.
Найменшу кількість утворено у м. Севастополі (9), Кіровоградській (10) та Житомирській (11) областях.

Загальна кількість ОСББ по Україні склала 16 917 об’єднань, що більше на 7,2% ніж у 2012 році.

«Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, як показала практика, найефективніше справляється з вирішенням проблем, з якими стикаються мешканці багатоповерхівок. При функціонуванні ОСББ, мешканці самі вирішують, як їм управляти своїм будинком. Тому ми всіляко сприяємо поширенню цієї практики в містах України», - сказала Наталія Олійник.

     Читайте також: ОСББ: як управляти спільним майном?

 За її словами, триває процес створення приватних підприємств, які надають послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, і за підсумками минулого року в Україні утворено 45 приватних підприємств. Лідером 2013 року стало місто Київ, де утворено 24 приватних підприємства. Загальна кількість ПП по Україні склала 561 підприємство, що більше на 3,2% ніж у попередньому році.

Наталія Олійник зазначила, що з метою підвищення ефективності роботи комунальних підприємств створюються служби єдиного замовника (СЕЗ), які надають послуги з управління будинком, спорудою або групою будинків. За минулий рік в Україні утворено лише 7 СЕЗ: у Кіровоградській (2), Херсонській (2), Луганській (1) областях та м. Києві (2). Загальна кількість СЕЗ по Україні складає 70 одиниць.

 
Коментарі (0)