ГоловнаНовини ЖКГЖитлоЕкономічна нестабільність підняла попит на вторинне житло

Економічна нестабільність підняла попит на вторинне житло

Протягом минулого місяця піднявся попит на вторинне житло. Головною причиною різкої зміни вектора попиту стала нестабільна політична та економічна ситуація в країні, зокрема зростання курсу долара.

У перший місяць зими попит на ринку нерухомості знову змістився у бік вторинного житла, - повідомляє DOM.RIA.

Так, за результатами січня, співвідношення попиту на «первинну» і «вторинну» нерухомість становило приблизно 40% на 60% на користь останнього. При цьому, ще в кінці 2013 року воно становило 50% на 50%, а більшість експертів схилялися до подальшого зростання частки попиту саме на новобудови.

Головною причиною різкої зміни вектора попиту стала нестабільна політична та економічна ситуація в країні, зокрема зростання курсу долара. Багато покупців просто побоюються вступати у тривалі стосунки з забудовниками і знову звертають увагу на вторинний ринок.

Також, на тлі постійного подорожчання будматеріалів та робіт, багато забудовники почали заявляти про підвищення цін. За прогнозами частини експертів, вже з першої декади лютого ціна на квадратний метр у новобудовах може подорожчати на 150-400 грн.

Тим часом, кількість угод на ринку нерухомості в січні 2014 знизилося на 25-30%, порівняно з груднем минулого року. При цьому знизився також і попит на покупку нерухомості. У порівнянні з січнем минулого року він зменшився на 40-50%, а в порівнянні з січнем 2012 - на 60-70%.

На думку багатьох експертів, зараз на ринку нерухомості залишилися тільки ті продавці, кому вкрай необхідно продати або обміняти нерухомість. Більшість продавців, як і покупців, відкладають угоди до стабілізації ситуації.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за словами генеральний директора агентства «Благовіст» Ірини Луханіної, Євромайдан суттєво не вплинув на столичний ринок нерухомості, зміни торкнулися лише сфери подобової оренди.

 
Коментарі (0)