ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЕкономія газу не забезпечить українцям теплу зиму – опитування

Економія газу не забезпечить українцям теплу зиму – опитування

Дії уряду, спрямовані на економію «блакитного» палива, не гарантують українцям успішне проходження опалювального сезону. Батареї будуть теплими лише за умови стабільного закачування газу до ПСГ.

Українсько-російські «газові» відносини досить довгий час знаходяться у напруженому стані. До критичної точки їх довело рішення Росії щодо переведення України на передоплату за «блакитне» паливо через «хронічні неплатежі», яке сусідня країна прийняла 16 червня. З того часу уряд став думати, як забезпечити країну газом, зокрема для того, аби пережити опалювальний сезон. Кабінет Міністрів зробив ставку на європейський реверс російського газу та на його економію.

Для цього Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерству юстиції підготувати законопроект про надзвичайний стан в енергетиці.  4 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроект про особливий період у паливно-енергетичному комплексі. Зазначеним законопроектом дозволяється обмежувати енергопостачання компаніям паливно-енергетичного комплексу. Також законопроект надає право Кабміну визначити перелік підстав, за яких можливе припинення або обмеження газопостачання кінцевих споживачів.

Читайте також: Європа боїться зупинки транзиту газу через Україну

Окрім того, Кабінет Міністрів ухвалив рішення про скорочення обсягів використання газу в промисловості на 30%, по підприємствам теплокомуненерго - на 30% і бюджетним організаціям - на 10%.

Проте, прийняття таких заходів не гарантує українцям теплу зиму. Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан зазначив, що Україні не вистачає газу для нормального проходження опалювального сезону. Нестача «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина. 
 
«Україна Комунальна» запитала у читачів, чи гарантує економія газу теплу зиму? Опитування проходило у період з 14 по 21 липня на сторінках інформаційного агентства та у мережі Facebook.
 
За результатами опитування виявилося, що 31% читачів переконаний, що нормальне проходження опалювального сезону можна забезпечити лише за рахунок стабільного закачування газу у ПСГ. 20% користувачів порталу вважають, що економія принесе українцям тільки проблеми. 18% голосуючих притримуються думки, що зима може бути теплою лише за прогнозом погоди. У 16% респондентів більш позитивні погляди – вони думають, що газові заощадження можуть гарантувати теплі батареї, якщо українці замінять газ електрикою. 8% читачів переконані, що зима не буде теплою, але й мерзнути не доведеться. 7% користувачів порталу «У.К.» також вважають, що зима для українців буде теплою, проте умова дещо інша – скорочення споживання газу влітку за рахунок гарячої води.
 
Коментарі (0)