ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГЕкс-міністр: Підвищення пенсійного віку для жінок є помилкою

Екс-міністр: Підвищення пенсійного віку для жінок є помилкою

Пенсійний вік для жінок в Україні можна було не підвищувати.

 

Пенсійний вік для жінок в Україні можна було не підвищувати. Про це розповів виданню obozrevatel колишній міністр соціальної політики Андрій Рева. Для того щоб збільшити доходи Пенсійного фонду є інший резерв, причому дуже великий. Зокрема, 10 мільйонів працездатного населення України, яке не платить ніяких внесків до Пенсійного фонду.

У квітні нинішнього року відбудеться чергове підвищення пенсійного віку для жінок. Цього разу - вже остаточне. Жінкам підвищать пенсійний вік з 59,5 до 60 років. Перехід до нового пенсійного віку для жінок був затіяний ще в 2011 році урядом Миколи Азарова, і в цьому році буде завершено.

Колишній міністр соціальної політики Андрій Рева вважає, що цього кроку можна було уникнути. В Україні достатньо резервів для підвищення надходжень до Пенсійного фонду і без збільшення пенсійного віку. Однак влада вибрала такий шлях.

Величезний резерв для наповнення Пенсійного фонду - це 10 мільйонів дорослих українців, які не платять ні копійки пенсійних внесків, каже екс-міністр. У нашій країні налічує 24 мільйони працездатного населення. І тільки 14 мільйонів платять внески до Пенсійного фонду, та й ті багато - не з повною зарплати, а лише з мінімалки.

З рештою десятьма мільйонами потрібно працювати, щоб гроші від них пішли до Пенсійного фонду, каже Андрій Рева. Зокрема, є величезний масив людей в сільській місцевості, які звільнені законом від сплати внесків до Пенсійного фонду. Це - власники земельних паїв, які здають їх в оренду і, крім того, займаються індивідуальним сільським господарством.

"Вони часто здають свої паї фермерам, і отримують гроші. Чому не зобов'язати фермерів, платити пенсійні внески за власників паїв?" - запитує Андрій Рева.

Крім того, в Україні є 2 мільйони безробітних, які при цьому на щось живуть, проте ні платять ні копійки ні в бюджет, ні до Пенсійного фонду. Ще 2 мільйони українців (за приблизними підрахунками) трудяться в тіні. Якщо їх легалізувати, від них теж підуть внески в ПФУ. І є ще 3 мільйони заробітчан, які працюють за кордоном. Вони там платять податки і піднімають економіку чужих країн. Якщо створити робочі місця з гарною зарплатою в Україні, ці люди залишаться вдома і будуть платити податки тут.

При цьому Андрій Рева ще забув нагадати про підприємців, багато з яких давно переросли за обсягами доходів дрібний бізнес, однак досі платять податки за спрощеною схемою.

Однак всім урядам, включаючи і те, в якому працював Андрій Рева, було спокійніше і простіше не чіпати тих, хто не платить податки, а йти по шляху найменшого опору. Зокрема - підвищувати пенсійний вік.

 

 

 
Коментарі (0)