ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЕксперт: Міненерго готує чергову енергетичну ініціативу на користь ДТЕК

Експерт: Міненерго готує чергову енергетичну ініціативу на користь ДТЕК

У листі, який Міненерго направило в Кабінет міністрів, йдеться про необхідність заборонити монтаж домашніх СЕС на землі і дозволити монтувати станції подібного типу виключно на дахах або фасадах

На неоднозначну ініціативу міністерства енергетики звернув увагу голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус, про що пише Хвиля.

У листі, який Міненерго направило в Кабінет міністрів, йдеться про необхідність заборонити монтаж домашніх СЕС на землі і дозволити монтувати станції подібного типу виключно на дахах або фасадах (в даний час можна й на землі).

Міністр енергетики Ігор Насалик стверджує, що станом на поточний момент близько 7,5 тис. домогосподарств поставили такі приватні СЕС наземного типу загальною потужністю 160 МВт. Він підкреслив, що це вже «переросло в високорентабельний бізнес, який створює додаткове фінансове навантаження на інших споживачів на 18 євроцентів за 1 кВт⋅ч і погіршує якість електроенергії в мережі».

Також міністр навів випадки, «коли станції встановлюються на недобудованих об'єктах, земельних ділянках і нарощується потужність СЕС до 30 кВт за рахунок дроблення ділянок». З цієї причини Насалик вважає, що уряду необхідно втрутитися і ввести обмеження.

У той же час Андрій Герус переконаний, що Ігор Насалик лобіює інтереси енергокомпанії ДТЕК Ріната Ахметова. Тільки одна СЕС ДТЕК у энергопрофицитной південній частині України має потужність 240 МВт, що перевищує сумарну потужність в 160 МВт всіх 7500 домогосподарств, в яких встановлені домашні СЕС на всій території нашої країни. Він вважає, що в результаті обмежень українцям буде складніше самостійно виробляти електроенергію і вони будуть змушені купувати її у Ахметова за високою вартістю.

Крім того, експерт упевнений, що домашні приватні СЕС, навпаки, несуть велику користь для енергосистеми. У середньому, розмір сонячної станції в даний час становить скромні за мірками галузі 21 кВт. При цьому вони наближені до споживачів, сприяють енергоефективності та розвивають середній клас, оскільки розмір інвестицій у подібні проекти дорівнює $15-20 тисяч.

 

 
Коментарі (0)