ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЕксперт: Коболєв не зможе виконати умови контракту

Експерт: Коболєв не зможе виконати умови контракту

Чинний глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв не зможе наростити видобуток газу України до необхідного рівня

Чинний глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв не зможе наростити видобуток газу України до необхідного рівня. Про це розповів економіст Віктор Скаршевський в коментарі "Еtcetera".

Як розповів експерт, власний видобуток палива залежить від інвестицій в нафтогазову галузь. Інвестицій в газовидобуток не було, а нові родовища не розробляли вже близько п'яти років. Тому хто б не зайняв пост керівника «Нафтогазу», наростити власний газовидобуток до необхідного рівня (18 млрд кубометрів на рік) він не зможе.

Відзначимо, що нарощування власного газовидобутку - одна з умов Кабміну для продовження повноважень Коболєва як глава «Нафтогазу».

Скаршевський також підкреслив, що за минулий рік Коболєв тільки погіршив ситуацію з українською газодобуванням. Видобуток палива скоротилася з 13,9 млрд кубометрів газу в 2017 році до 13,8 млрд кубометрів в 2018 році. При цьому технологічні втрати газу збільшилися майже в 4 рази.

"Відбуваються зловживання з різким збільшенням обсягів технологічного газу (з звичайних 300-400 млн м3 / рік до 1,5 млрд м3 / рік). Найімовірніше, цей газ перепродується промисловості та / або, не здивуюся, якщо він йде на експорт." - заявив Скаршевський.

Експерт стверджує, що обговорення умов продовження контракту Коболєва і «з'ясування, хто головніший» - Кабмін або «Нафтогаз», є другорядним питанням. Скаршевський заявив, що за «Нафтогазом» не потрібно спостерігати і контролювати його дії. Підприємство необхідно ліквідувати, щоб позбутися від «монопольної надбудови» на газовому ринку.

 

 
Коментарі (0)