ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: Річні тарифи на газ є необгрунтованими

Експерт: Річні тарифи на газ є необгрунтованими

Річні тарифи на природний газ для населення є абсолютно необгрунтованими і невигідними для споживачів

 

Річні тарифи на природний газ для населення є абсолютно необгрунтованими і невигідними для споживачів. Про це заявив глава Союзу споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

«Вони сформовані на основі цін на газ в опалювальний період. Тобто це максимальні ціни, які є на ринку. А якщо подивитися статистику, то навіть, наприклад, влітку ціна на газ падає. У минулому році вона була на рівні 4-4,5 гривень і навіть дешевше. Це абсолютно невиправдане формування річної ціни на газ », - цитує його Голос.

За словами Попенко, влітку, коли ціна на газ умовно 4-6 гривень, споживач змушений буде платити 8 - 13 гривень, а в зимовий період для нього немає ніяких вигод, тому що взимку він і так за цією ціною споживає.

«Доставка газу - це окрема історія. Це ще дві гривні додати на один кубометр газу, і ми отримуємо: мінімальна ціна на ринку з транспортуванням, розподілом газу виходить близько 10 гривень. Максимальна ціна, яка вже озвучена, становить понад 15 гривень.

При цьому Попенко вважає нормальною практикою формування річних контрактів.

«Це правильно зроблено. Але ми ж робимо це все в збоченій формі. Тобто ми не вивели середньозважену ціну на газ протягом трьох років і зробили її річний. Це було б правильно. А у нас взяли ціни на піку і автоматично нав'язали всім споживачам », - зазначив він.

Нагадаємо, що НКРЕКУ внесла зміни в правила і типовий договір поставки природного газу, згідно з яким постачальники газу були зобов'язані до 25 квітня оприлюднити на своїх вебсайтах ціну газу і іншу інформацію про річний пропозиції.

Термін дії базового річного пропозиції не залежить від початку поставки газу споживачеві і триває до 30 квітня 2022 року. Постачальник протягом періоду дії базового річного пропозиції не має права підвищувати ціну.

 

 

 
Коментарі (0)