ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: Штрафи за комунальні борги є необхідним заходом в Україні

Експерт: Штрафи за комунальні борги є необхідним заходом в Україні

Запровадження пені за комунальні борги – це правильний крок, тому що сплата таких послуг має бути обов’язковою для кожного.

Запровадження пені за комунальні борги – це правильний крок, тому що сплата таких послуг має бути обов’язковою для кожного. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук.

Коментуючи введення нових штрафів за борги по комуналці, наш співрозмовник зазначає, що це необхідне рішення у нашому випадку, бо ці послуги ви не можете не отримати, як і не може ЖЕК їх вам не надавати.

«Ви за законом не можете від'єднати людину від тепла. З електроенергією набагато простіше — якщо виявляється заборгованість, то її просто відмикають, і потім у людини свої проблеми. А з теплом складніша ситуація, те ж саме з утриманням будинку, прибудинкової території — ви не можете цю послугу не надавати. Інше питання — якої якості ці послуги», - додає експерт.

На думку нашого співрозмовника, введення нових штрафів за комунальні борги – це такий певний стимул, не дуже сильний, не дуже обтяжливий, але це вирівнювання балансу, бо, знов-таки, з одного боку, надавачі послуг повинні мати можливість якось надавити їх, а з іншого боку, користувач повинен мати змогу контролювати якість таких послуг.

«Щодо суми штрафів, то, знову-таки, ми говоримо про помірні суми — 0,01% це вже не така помірна сума і треба мати на увазі, що людина, скажімо, може відмовлятися це робити, а стягувати ці гроші через суд — це дуже важко і може затягуватися на роки», - зауважує Боярчук.

Підсумовуючи, експерт зазначає, якщо у вас не створено ОСББ, то у вас фактично майже відсутній інструмент, щоб вимагати надання якісних послуг з боку ЖЕКу чи управляючих компаній.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що в Україні з 1 січня 2019 року будуть введені нові штрафи за борги по комунальці.

 

 
Коментарі (0)