ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕксперт: У Енергоатому ще ніколи не було таких провальних результатів

Експерт: У Енергоатому ще ніколи не було таких провальних результатів

За всю історію існування НАЕК «Енергоатом» у компанії ніколи не було таких провальних результатів, як в 2020 році

 

За всю історію існування НАЕК «Енергоатом» у компанії ніколи не було таких провальних результатів, як в 2020 році.

Про це заявила експерт з атомної енергетики Ольга Кошарна в інтерв'ю виданню Mіnd.

«За всю історію існування НАЕК« Енергоатом »ніколи не було таких провальних результатів - щоб збиток склав 4,8 млрд грн. Але найсумніше - це пояснення керівництва компанії, яке списало причини збитків на курсову різницю. Це безпрецедентно: навіть коли в 2015 році долар стрибнув в три рази, таких аргументів ніхто не використовував », - зазначила вона.

При цьому, експертка підкреслила, що реальний показник збитків стане відомий тільки після аудиту компанії.

«Мої співрозмовники в« Енергоатомі »дають зрозуміти, що збитки занижені і« розмазані »на наступні роки», - зазначила вона.

За словами Кошарної, один з ключових провалів компанії в 2020 році - ремонтна кампанія, чому «Енергоатом» фактично сам себе обмежив у виробництві електроенергії і, відповідно, доходи від її продажу, а також поставив під загрозу стабільне функціонування Об'єднаної енергосистеми України взимку.

«Керівництво компанії не змогло (чи не захотів?) Оптимізувати терміни ремонтів з урахуванням того, що основне навантаження припадає на осінньо-зимовий період. Коли знизилося споживання, вони просто тримали блоки в резерві замість того, щоб переглянути графік ремонтів з урахуванням зниження споживання навесні і влітку минулого року - і перенести максимум ремонтних робіт на цей період. Я навіть не знаю, на кого розраховано їх виправдання «не могли піти в ремонт, бо не дожглі паливо». Ми бачимо, що 5-й енергоблок ЗАЕС, який пішов на продовження ресурсу після наддовгих ремонту, який тривав 274 дні, скоро знову буде виведений в тривалий ремонт. Саме тому, що не дожглі паливо і не встигли (за три квартали!) Замінити конденсатор », - зазначила вона.

Експерт висловила переконання, що причина збитків була саме в ремонтної кампанії, а не в курсовій різниці.

«Вплив фактора ремонтів можна подивитися на графіку з сайту Запорізької АЕС, порівнявши жовтень-грудень 2016 і 2020 років», - підкреслила вона.

За словами Кошарної, зіграли свою негативну роль у формуванні збитків минулого року і покладені на компанію спецобязательства, покликані відшкодувати різницю між соціальним тарифом для населення і ринковою ціною на електроенергію (ПСО), однак, цей фактор не був вирішальним.

«Давайте подивимося на результати торгів із серпня минулого року, коли« Енергоатом »зміг вийти, нарешті, на всі сегменти ринку, в т. Ч. На ринок двосторонніх договорів, з майже половиною своєї е / е. Ціна їх продажу навіть не окупала собівартість е / е, адже зниження вартості відпустки в рамках спецобязательств з 56,6 до 1 коп. - це ініціатива самого «Енергоатома», про що в компанії зараз «забули». Ще тоді фахівці з «Енергоатом-трейдингу» попереджали керівництво: нижче 35 коп. за кіловат-годину можна опускатися - не окупиться. Ці фахівці були відразу ж звільнені. Ідею збільшити обсяг вільних продажів, знизивши відпускну ціну обсягів ПСО практично до нуля, не зрозуміли навіть противники атомної генерації, не кажучи вже про прихильників », - зазначила експерт.

 

 

 
Коментарі (0)