ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперт: Україні доведеться постійно підвищувати тариф на електроенергію

Експерт: Україні доведеться постійно підвищувати тариф на електроенергію

Девальвація та зростання вартості вугілля на ринках ЄС призвела до того, що «роттердамський +» вугілля дорожчає, що змушує регулятора підвищувати тариф для кінцевих споживачів

 

Застосування формули «Роттердам+», за якою вважається ціна вугілля в тарифі для українських ТЕС і призводить до формування кінцевої ціни електроенергії, призведе до постійного підвищення тарифів за розвороту цін на вугілля на світових ринках у бік підвищення.

Про це пише директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у себе на сторінці в Facebook.

«Девальвація та зростання вартості вугілля на ринках ЄС призвела до того, що «роттердамський +» вугілля дорожчає, що змушує регулятора підвищувати тариф для кінцевих споживачів, насамперед промисловості. А підвищувати його вже нікуди, оскільки ця промисловість самі бачите, в якому стані», – пише він.

За його словами, є ще один варіант – це підвищення тарифом для населення та зростання тут також досяг своєї межі – з початку 2015 року ціна електроенергії для населення зросла в три рази, а з 1 березня 2017 року очікується підвищення ще майже на 30%.

«У підсумку: грошей на розвиток власної вуглевидобутку немає, тариф на електроенергію підвищувати нікуди, перехресне субсидування нікуди не зникло, як реформа планувала», – підсумовує експерт.

Раніше «Слово і Діло» повідомляло, що підняття тарифів на електроенергію для промисловості в кінцевому результаті відобразиться на зростанні цін споживчих товарів і за це змушений заплатити кожен українець.

Нагадаємо, спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30-40% вище, ніж у сусідніх європейських країнах, США і Канаді, що ставить українського виробника у вкрай невигідне становище на світових ринках.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
31 Січня 2017 p. 22:26
Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.