ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕксперти передрікають і подальше подорожчання газу

Експерти передрікають і подальше подорожчання газу

Фахівці впевнені, що держава не буде продавати паливо за низькою ціною

Очікувати зниження тарифів на газ українцям не варто незалежно від того, буде підписаний новий газовий договір з Росією чи ні. Про це розповіли опитані сайтом "Сегодня" експерти. Як вважає директор спецпроектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев, тарифи не впадуть навіть в тому випадку, якщо Україна погодиться купувати російський газ "зі знижкою".

"Нафтогаз" закупив влітку газ по 180 доларів за 1000 куб. м, а зараз, як благодіяння, продає населенню по 280 доларів за 1000 куб. м. При цьому стверджує, що ринкова ціна газу після Нового року буде 10751 грн за 1000 куб. м ", - говорить Рябцев.

"Держава продасть всім куплений задешево газ за нинішніми досить високими цінами, заробить грошей для виплати субсідіантам", - додає аналітик Альтернативного експертного уряду Валентин Землянський.

Президент Украналітцентра Олександр Охріменко також упевнений, що ціна газу в кращому випадку не зміниться, а якщо договір про транзит не буде підписаний, то збільшиться до 13-14 грн / куб. м.

Втім, як запевнив напередодні прем'єр-міністр Олексій Гончарук, українцям не слід боятися зростання ринкової ціни на газ. За його словами, Кабінет міністрів схвалив спеціальну програму "Гарантована ціна на газ". Ця програма дозволить купувати газ по 8 грн / куб. м навіть у випадку зупинки транзиту. Участь в програмі - добровільне.

 

 
Коментарі (0)