ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕкспорт електроенергії планують посилити

Експорт електроенергії планують посилити

Експорт електроенергії може бути подвоєний. Міненерговугілля готує техзавдання з розширення потужностей для експорту.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості готує технічне завдання для виконання проекту з розширення потужностей з експорту електроенергії. Про це заявив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, повідомляє «Інтерфакс- Україна».

 «Ми зараз знаходимося на стадії формування технічного завдання для розробки проекту, яким ми оцінимо стійкість польської та української енергосистем після впровадження вставок постійного струму», –  розказав Сергій Чех.

За його словами, якщо таке завдання буде погоджено, міністерство приступить до обговорення державно-приватного партнерства для реалізації проектів.

«Вставки постійного струму – це реальна можливість збільшити експорт електроенергії... А експорт є однією з важливих умов розвитку вугільної галузі», – наголосив заступник Міністра.

Зокрема, за його інформацією, вставки постійного струму можуть бути задіяні на угорському напрямку (для роботи існуючої ЛЕП 750 кВ) на «Бурштинському енергоострові», а також на лінії 750 кВ "»Хмельницької АЕС –Жешув (Польща)».

 «Таким чином, експорт електроенергії може бути подвоєний. Сьогодні він становить 10 млрд. кВт-год», – констатував Сергій Чех.

Нагадаємо, що у квітні-червні компанія ДТЕК збільшила експорт електроенергії на 8,4%, або на 207 млн кВт-год порівняно з аналогічним періодом 2012 року до 2 685,8 млн. кВт-год.Компанія поставляла електроенергію в 1 півріччі в Молдову, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу й Білорусь.

Як повідомляла «Україна Комунальна»,  раніше НКРЕ, на вимогу Енергоспівтовариства, оприлюднила проект змін, яким пропонується покращити умови доступу до експорту електроенергії. Втім, внесені правки навряд чи кардинально змінять умови проведення аукціонів.

 
Коментарі (0)