ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаНКРЕ пропонує покращити доступ до експорту електроенергії

НКРЕ пропонує покращити доступ до експорту електроенергії

НКРЕ, на вимогу Енергоспівтовариства, оприлюднила проект змін, яким пропонується покращити умови доступу до експорту електроенергії. Втім, внесені правки навряд чи кардинально змінять умови проведення аукціонів.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) оприлюднила проект змін до діючих правил проведення аукціонів на отримання доступу до потужностей міждержавних електромереж для експорту електроенергії.

Підставою для коригування правил стало звернення європейського Енергетичного співтовариства з вимогою привести їх у відповідність нормам спільноти.

Втім, зауваження ЕС не були враховані повністю, скоріше мова йде про незначні правки, які кардинально не змінять умови аукціонів. Близьке до розробки правил джерело зазначило, що в цілому проект не здатний змінити розстановку сил на ринку експорту електроенергії, пише газета «Капітал».

Підвищити привабливість місячних аукціонів повинна пропозиція про розподіл ризиків між експортерами за місячними та річним договорами, у разі, якщо системний оператор мережі - «Укренерго» - не буде здатний виконати свої зобов'язання. «Однак в умовах, коли експорт фактично монополізований дочірніми структурами компанії ДТЕК, які задають тон і на річних, і на місячних аукціонах, це, швидше, робота на перспективу», - пише видання.

Нагадаємо, у травні «ДТЕК Східенерго» (дочірня компанія ДТЕК) придбало чотири лоти загальною потужністю 400 МВт з доступу до пропускної спроможності міждержавного перетину у напрямку Білорусії і чотири – молдавського перетину потужністю 350 МВт.

Всього було продано 15 лотів за стартовою вартістю 1 тис. грн кожен. Таким чином, компанія ДТЕК продовжує залишатися єдиним експортером електроенергії з України.

«Наскільки мені відомо, основною проблемою потенційних учасників аукціону була відсутність підписаного договору на експорт електроенергії з зарубіжними контрагентами, який вимагало «Укренерго». А як може потенційний експортер укласти договір на постачання енергії не маючи доступу до експортних потужностей?», - зазначає джерело.

Другим питанням, що не відповідає нормам ЕС, залишається ситуація з набором ліцензій, якими повинен володіти потенційний експортер. «Навіщо потрібна ліцензія для внутрішнього ринку, якщо компанія хоче експортувати енергію? Я так розумію, ці питання поки повністю не врегульовані», - вважає співрозмовник.

«Ще одне нововведення – пропонується встановити мінімальну початкову ціну лота в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів у разі, якщо на цей лот була подана лише одна заявка. По суті, цим допускається участь в аукціоні по лоту одного учасника, для якого встановлюється мінімальна початкова ціна», - пояснило джерело.

Як повідомляла «Україна Комунальна», наприкінці березня секретаріат Енергоспівтовариства направив Україні відкритий лист з вимогою протягом двох місяців привести у відповідність з правилами організації систему розподілу пропускної здатності електромереж або обгрунтувати позицію країни щодо даного питання.

«Попереднє бачення секретаріату – правила аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних електромереж між Україною, її західними сусідами і Молдавією не відповідають вимогам Енергоспівтовариства», - йшлося у повідомленні.

Україна повинна була відповісти Європі на звинувачення в порушенні правил експорту електроенергії до 26 квітня.

 
Коментарі (0)