ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЕкспорт російського газу знизився до мінімуму з 2015 року

Експорт російського газу знизився до мінімуму з 2015 року

У першій половині січня експорт газу російським Газпромом у країни далекого зарубіжжя становив 5,4 млрд кубометрів

 

У першій половині січня експорт газу російським Газпромом у країни далекого зарубіжжя становив 5,4 млрд кубометрів — на 41,1%, або на 3,7 млрд кубометрів менше, ніж за той же період 2021 року. Про це повідомляється на сайті компанії.

Обсяги експорту падають на тлі звинувачень на адресу компанії, що вона посилює енергетичну кризу в Європі, поставляючи недостатню кількість газу.

У Газпромі заявляють, що постачають газ «за заявками споживачів відповідно до контрактних зобов'язань». У російській компанії зазначили, що у першій половині січня наростили постачання до Болгарії (на 48,6%), Боснію та Герцеговину (на 7,3%) та Китай (у півтора рази).

«За даними Gas Infrastructure Europe, станом на 15 січня обсяг активного газу в європейських підземних сховищах на 25% (на 15,6 млрд куб. м) менше торішнього рівня. Відібрано вже 62,6% обсягу газу, закачаного в літній період. Обсяг активного газу в європейських сховищах на 15 січня становить лише 46,9 млрд куб. м, що на 1,091 млрд куб. м нижче за історичні мінімальні значення на цю дату», — йдеться у повідомленні.

Агентство Bloomberg пише, що середній добовий обсяг експорту газу російським монополістом Газпромом у першій половині січня скоротився до найнижчого рівня з 2015 року - до 360 млн кубометрів на добу. Це на 18% менше, ніж середній показник минулого місяця.

Минулого тижня голова Міжнародної енергетичної агенції (МЕА) Фатіх Біроль заявив, що Росія сприяє нестачі природного газу в Європі на тлі протистояння між Москвою та Заходом через Україну. "Ми вважаємо, що на європейських газових ринках присутні сильні елементи напруженості через поведінку Росії", - зазначив він.

 

 

 
Коментарі (0)