ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕлектроенергетика стала найбільш уразливим сектором через введення ринку

Електроенергетика стала найбільш уразливим сектором через введення ринку

Введення вільного доступу до енергомереж в умовах монопольної структури виробництва призводить до зростання цін

Введення вільного доступу до енергомереж в умовах монопольної структури виробництва призводить до зростання цін.

Незважаючи на проблеми в газовому та нафтовому секторах, все ж найбільшою вразливістю стає сектор електроенергетики. Перехід на нову модель ринку електроенергії в Україні стартував фактично з монопольною структурою генерації. Три компанії - "Енергоатом", ДТЕК і "Укргідроенерго" разом виробляють понад 80% електроенергії, а в деякі періоди - навіть більше 90%. Введення вільного доступу до енергомереж в умовах монопольної структури виробництва призводить до зростання цін.

Про це в своїй статті для ZN.UA пишуть Володимир Горбулін, Михайло Гончар та Сергій Дяченки. За їх словами, для того щоб уникнути такого цінового стрибка, уряд змушений регулювати ціни на енергоринку.

"Зараз уряд разом з іншими причетними організаціями намагається вирівняти цінову ситуацію, зокрема шляхом зниження тарифу на послуги" Укренерго "і змін квот на продаж електроенергії за ПСО для" Енергоатому "і" Укргідроенерго ". Однак всі ці заходи якщо й дадуть результат, то тільки в короткостроковій перспективі, оскільки основну причину зростання цін на перспективу - монопольну структуру виробництва - подолати не так легко. Тим більше що приватна вугільна генерація активно використовує своє домінуюче становище, намагаючись шляхом шантажу, який вже успішно апробований в 2014-2015 рр., отримати комфортні для себе ціни і доходи. Спрацювання в період після 1 липня запасів вугілля зі складів, а не їх збільшення - прямий натяк влади на майбутні проблеми в опалювальний період, якщо теплова генерація і приватна вуглевидобуток не отримає потрібний рівень цін ", - відзначають експерти.

 

 
Коментарі (0)