ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕлектроенергію для підприємств можна здешевити на 20%

Електроенергію для підприємств можна здешевити на 20%

Ціни на електроенергію для всіх категорій непобутових споживачів можна знизити на 20%.

 

Ціни на електроенергію для всіх категорій непобутових споживачів можна знизити на 20%. Про це заявив 19 серпня представник президента в Кабміні Андрій Герус за результатами наради за участі президента Володимира Зеленського, представників Кабінету Міністрів і профільних відомств щодо ситуації на ринку електроенергії.

За словами Геруса, досягнуто домовленостей щодо трьох кроків, необхідних для зниження цін на електроенергію. Перший крок — Кабінет Міністрів має переглянути постанову про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на компанії Укргідроенерго та Енергоатом таким чином, «щоб на Укргідроенерго покладання спеціальних обов’язків певним чином було збільшене».

«Ми очікуємо, що ця постанова дасть можливість понизити тариф Укренерго більш ніж в три рази. Зараз це 32 копійки на кіловат-годину, а очікується 8−9 копійок», — сказав Герус.

Він нагадав, що з введенням нової моделі ринку електроенергії тариф Укренеро на передачу електроенергії значно зріс і оскаржувався в судах.

«Тому коли буде нова постанова ПСО і новий тариф Укренерго, це може дати зниження тарифу для кінцевих споживачів на близько 11%», — сказав він.

Герус додав, що третій крок стосується так званих price caps (граничні ціни) на ринку на добу наперед і на внутрішньодобовому ринку.

«Нічну ціну є сенс трошки підняти з точки зору цінового обмеження — можливо, приблизно на 10%. А денну ціну є сенс понизити, тому що вона суттєво вища, ніж практично у всіх країнах Європи, тому денний price cap, імовірно, є підстави понизити на 15−20%. Це може дати ще 9% зниження тарифу для кінцевого споживача. Якщо ці три заходи прийняти, то може бути близько 20% пониження для кінцевого споживача для всіх споживачів — для крупних, середніх, для малого бізнесу, бюджетних установ і організацій, дитячих садочків, шкіл, лікарень, водоканалів, метрополітену, електротранспорту і так далі», — повідомив він.

Нагадаємо, Кабмін на засіданні 14 серпня вніс зміни в механізм функціонування спеціальних публічних зобов’язань (ПСО) на ринку електричної енергії. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що це рішення дозволить знизити вартість е/е для великих промислових споживачів. Представник президента в Кабміні Андрій Герус виступав проти прийняття цього рішення, тому що воно було внесене «зголосу в останню секунду» і не підтримується Нацкомісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Міністр відзначив, що ціни на електроенергію після введення нової моделі ринку майже не змінилися. За словами Геруса, вони виросли більш ніж на 20%.

15 серпня НКРЕКП повідомила, що з 1 жовтня тариф Укренерго на передачу електроенергії буде знижено майже вдвічі — до 159,3 грн/МВт год (без ПДВ). Це пояснюється переглядом прогнозу на обсяги передачі електричної енергії та зменшенням обсягу коштів, призначених для компенсації витрат «гарантованого покупця» на оплату «зеленого тарифу» великим виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії.

 

 
Коментарі (0)