ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕнергетичні тарифи під тиском МВФ

Енергетичні тарифи під тиском МВФ

МВФ знову радить Україні підвищити тарифи на газ. У фонді, зокрема, підкреслюють, що підвищення тарифів має супроводжуватися заходами по захисту найбільш вразливих верств населення.

Міжнародний валютний фонд вітає плани України щодо продовження впровадження енергозберігаючих реформ, але продовжує радити Україні провести коригування тарифів на газ для населення. Про це йдеться в заяві фонду з приводу стану української економіки, як повідомляє УНН.

Зокрема, у фонді наголосили на необхідності всеосяжної реформи енергетичної сфери.

«Змістовне підвищення тарифів має важливе значення для скорочення великих квазіфіскальних втрат, залучення нових інвестицій, та вдосконалення управлінням галуззю. Однак, підвищення тарифів на енергоносії повинно супроводжуватися заходами по захисту найбільш вразливих верств населення», - йдеться у документі.

У свою чергу МВФ вітає плани влади про продовження впровадження енергозберігаючих реформ, підвищення видобутку та диверсифікації імпорту енергоносіїв, але у фонді відзначають, що ці заходи не можуть замінити обов'язкові коригування тарифів.

Як повідомляла «Україна Комунальна», постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше раніше заявляв, що фонд не наполягає на одномоментному збільшення тарифів в Україні на 40%, а рекомендує підвищувати їх до економічно обґрунтованого рівня поступово, у кілька етапів протягом кількох років.

При цьому, він наголосив дуже важливий аспект рекомендацій МВФ, який дуже часто забувають вказувати - одночасно з поступовим підвищенням тарифів МВФ рекомендує компенсувати його наслідки, тобто посилити адресну соцдопомогу тим, хто найбільше потребує таких субсидій.

Нагадаємо, раніше Президент Віктор Янукович заявляв, що Україна має намір відновити переговори з Міжнародним валютним фондом. У той же час, Президент вкотре наголосив, що умови МВФ щодо підвищення тарифів на газ для населення і скорочення соціальних виплат є неприйнятними.

 
Коментарі (0)