ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПитання про вимоги МВФ знову набуває актуальності

Питання про вимоги МВФ знову набуває актуальності

Місія МВФ відновлює роботу в Україні. Влада сподівається на відкриття нової кредитної лінії, однак досягти бажаного результату досі складно, так як уряд раніше неодноразово заявляв про неготовність виконати ключову умову МВФ.

В Україні почала роботу технічна місія Міжнародного валютного фонду. Підсумки місії можуть вплинути на подальший хід переговорів щодо відновлення співпраці з цією інституцією. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

За півтора тижня місія МВФ повинна проаналізувати економічну ситуацію в державі і вивчити заходи уряду щодо її стабілізації. Висновки чиновників фонду безпосередньо впливають на умови відкриття нової кредитної лінії для України.

Нагадаємо, попередня програма stand-by завершила свою дію ще в минулому році. З тих пір, Україна розраховує на відкриття нової кредитної лінії МВФ в обсязі близько 15 млрд дол.  Ці кошти в першу чергу необхідні для проведення виплат за попередніми кредитами МВФ - у жовтні-листопаді цього року країні належить виплатити фонду три транші на загальну суму 1,57 млрд. дол. Ще 2,5 млрд дол. потрібно виплатити в 2014 році.

Як повідомлялося, однією з ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення на 40%. Свою вимогу представники фонду, зокрема, аргументують фінансовим станом «Нафтогазу».

Однак, українська влада вже неодноразово заявляли, про небажання підвищувати тарифи на газ для населення.

Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше Віце-прем'єр міністр Олександр Вілкул у ході Міжнародного економічного форуму заявив, що ціна на газ для населення в поточному опалювальному сезоні підвищуватися не буде.

«У поточному сезоні тарифи підвищувати не будуть, оскільки уряд бере до уваги не тільки економічні обгрунтування, а й соціальну складову, і уряд прийняв таке рішення, саме з урахуванням соціальної складової», - заявив Віце-прем'єр.

Також раніше, Президент Віктор Янукович заявляв, що держава готова розглянути всі умови МВФ, крім лише однієї - ключової.

Так, глава держави висловив сподівання, що уряд підпише угоду з МВФ на 14,3 млрд доларів вже в цьому році. Однак, за його словами, в даний час залишається невиконаним ключова вимога фонду - підвищення тарифів на газ для населення.

«Ми не можемо підвищити ціни. Коли підписувати угоду, залежить від МВФ. Однак ми хочемо замінити це умова на інше і готові це обговорити», - резюмував Президент України.

 
Коментарі (0)