ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаЕнергетики заплатять за шкідливість

Енергетики заплатять за шкідливість

Парламент має намір ввести екологічний податок для виробників електроенергії на ТЕС і ТЕЦ. Наповнюючи спецфонд держбюджету екологічним збором, це дозволить державі перераховувати кошти на оновлення застарілого обладнання енергетичних підприємств.

Така норма запропонована законопроектом №11417, зареєстрованим у Верховній Раді народний депутатом Дмитром Шпеновим (фракція «Партії регіонів»). Документом пропонується внести відповідні зміни до Податкового Кодексу з метою «створення умов для здійснення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заходів щодо екологічної модернізації».

Стимулювати теплові електроцентралі та електростанції до скорочення викидів шкідливих речовин в атмосферу законопроектом пропонується за допомогою введення для них податкових зобов'язань. Зокрема, для виробників електроенергії перший період зобов'язань пропонується з 1 січні 2011 року по 31 грудня 2014 року. Якщо парламент прийме законопроект, то ставки оподаткування ТЕС і ТЕЦ в ці 4 роки становитимуть 50% тих ставок, які затверджені ст. 243-246 ПК. З січня по грудень 2015 ставка екологічних зборів буде підвищена для енергетиків до 75%, а для тих, хто буде виробляти електрику з січня 2014 по 1 січня 2016 року - податкові зобов'язання становитимуть 100%.

Вищезгаданими статтями Податкового Кодексу встановлено ставки податкових зборів, які повинні сплачувати промислові підприємства за емісію шкідливих речовин, також визначено категорії надзвичайно і найменш небезпечних компонентів викидів. В Україні найбільша частка викидів шкідливих речовин (25%) як раз припадає на сектор електроенергетики, який за рівнем емісії значно випереджає металургію та хімічну промисловість.

У структурі викидів ТЕС і ТЕЦ найбільш поширеними є такі речовини як діоксид сірки, сполуки азоту, вуглеводень, тверді частинки. Згідно зі ст. 243 ПК, ставки екологічного податку за тонну емісії практично всіх зазначених хімічних елементів варіюється від 46 до 69 гривень. При цьому високі податки доведеться сплатити за емісію сполук азоту - 1,4 тис. грн / т, сірководню - 3,9 тис. грн / т. Не варто також забувати про те, що всі екологічно небезпечні речовини ПК ранжирує за певними категоріями, що також буде впливати на розмір податкових зобов'язань. Зокрема, якщо за тонну викидів речовин, що приносять екології мінімальна шкода, можна сплатити 69 грн, то за тонну небезпечних і надзвичайно небезпечних - 2 тис. грн та 8,7 тис. грн, відповідно.

Читайте також: Депутати розпочали «поліетиленову війну»

Теплові електростанції і централі працюють на відносно дешевому органічному паливі - вугіллі та мазуті. При спалюванні палива на ТЕС чи ТЕЦ утворюються продукти згоряння, в яких містяться, крім оксидів сірки, азоту, вуглецевих речовин, також летюча зола, частинки незгорілого пиловидного палива, сірчаний і сірчистий ангідрид, газоподібні продукти неповного згоряння. При запалюванні мазуту утворюються сполуки ванадію, кокс, солі натрію, частинки сажі. У золі деяких видів палива присутній миш'як, вільний діоксид кальцію, вільний діоксид кремнію.

Втім, при переході з твердого на газове паливо собівартість вироблюваної електроенергії значно зростає, хоча при використанні скрапленого газу не утворюється золи, але такий перехід не вирішує головну проблему - забруднення атмосфери. Справа в тому, що при спалюванні газу, як і при спалюванні мазуту, в атмосферу потрапляє окис сірки, а за кількістю викидів оксидів азоту при спалюванні газ майже не поступається мазуту.

Якісного палива для ТЕС не вистачає, і більшість станцій змушене працювати на паливі низької якості, при згорянні такого палива в атмосферу разом з димом потрапляє велика кількість шкідливих речовин, які, потрапляючи в атмосферу, викликають випадання кислотних дощів і підсилюють парниковий ефект, що вкрай несприятливо позначається на загальній екологічній обстановці. Ще одна злободенна проблема, пов'язана з вугільними ТЕС - золовідвали, мало того що для їх облаштування потрібні значні території, вони ще й є осередками скупчення важких металів і володіють підвищеною радіоактивністю. Важкі метали та радіація потрапляють у навколишнє середовище, або повітряним шляхом, або з грунтовою водою. Крім того, ТЕС забруднюють водойми, скидаючи в них теплу воду, в результаті чого відбувається ланцюгова реакція, водойма заростає водоростями, в ньому порушується кисневий баланс.

Примітно, що введення нових фіскальних санкцій для виробників електроенергії, повинно, на думку автора законопроекту №11417 поліпшити їх фінансовий стан. «Фінансовий стан підприємств енергетики, особливо ТЕЦ і ТЕС, далеко від задовільного. Така ситуація створює неможливість залучення інвестицій для модернізації», - наголошується в пояснювальній записці до документа. Законопроектом передбачається, що наповнюючи спецфонд держбюджету екологічним збором, це дозволить державі перераховувати кошти на оновлення застарілого обладнання енергетичних підприємств.

 
Коментарі (0)