ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаЕнергія з ВДЕ рекордно здешевіла

Енергія з ВДЕ рекордно здешевіла

Електрика з деяких типів відновлюваних джерел виявилася дешевшою за традиційне "світло"

 

Електрика з деяких типів відновлюваних джерел виявилася дешевшою за традиційне "світло"

Електроенергія з відновлюваних джерел стала дешевшою, ніж будь-коли. З 2009 по 2020 рік вартість електрики, виробленої за допомогою сонячних електростанцій, впала на 90%. Загалом "світло" з наземних вітроелектростанцій та новітніх сонячних електростанцій виявилося дешевшим, ніж у недавно побудованих вугільних станцій.

Про це свідчать дані досліджень, проведених Lazard Levelized Cost of Energy і Our World in Data, пише Visualcapitalist.

"Історично поновлювані джерела енергії були дорогими, ціни на них були неконкурентоспроможними у порівнянні з викопними видами палива. Однак за останнє десятиліття це змінилося", – йдеться у матеріалі.

Зокрема, вартість 1 Мвт-год, виробленого за допомогою кам'яного вугілля, в 2020 році становила 112 доларів, а за допомогою вітряної установки – 40 доларів. Нові ТЕЦ на газу виробляють 1 МВт-год аж за за 175 доларів, а ядерна енергія подорожчала до 163 доларів за 1 МВт-год.

Аналітики вважають, що завдяки здешевленню виробництва поновлювані джерела будуть лідирувати на ринку вже в недалекому майбутньому. За їхніми прогнозами, до 2050 року на зелену энергетику буде припадати більше половини світового виробництва електроенергії. Частка світової електроенергії з поновлюваних джерел вже виросла з 18% в 2009 році до майже 28% у 2020 році.

 

 

 
Коментарі (0)