ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕнергоатом презентував пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз»

Енергоатом презентував пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз»

Пілотний проект «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» буде першим кроком на шляху до повної комплексної стратегічної синхронізації Української та Європейської енергосистем.

Про це у своїй доповіді зазначив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський на Українському енергетичному форумі 2017, йдеться у повідомленні Урядового порталу.

«Ми розраховуємо в результаті наявності довгострокового експортного контракту отримати фінансовий інструмент для вирішення питання розбудови інфраструктури в Україні, підвищення ефективності і потужності наших енергоблоків, а також для добудови двох енергоблоків Хмельницької АЕС, які на сьогодні знаходяться в законсервованому стані з високим ступенем будівельної готовності», - зазначив керівник Енергоатома у своїй доповіді.

У рамках пілотного проекту передбачається відімкнути енергоблок №2 Хмельницької АЕС від Об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України та здійснювати експорт електроенергії за 2 напрямками: через поновлення ЛЕП 750 кВ на Жешув, а також по діючій лінії на ПС Альбертирша (Угорщина) після модернізації Західноукраїнської підстанції.

Це дасть змогу додати 1000 МВт атомної електроенергії до існуючого експортного потенціалу Бурштинськогоострову, який на сьогодні забезпечується  виключно тепловою генерацією (550 МВт). Вказані 1550 МВт будуть наріжним каменем, на якому будуть відшліфовуватися можливість роботи енергосистеми України в синхронному режимі з системою Європейських операторів ENTSO-E. Резерв власних потреб енергоблока №2 ХАЕС при роботі на енергосистему ENTSO-E планується забезпечити за рахунок випереджуючого монтажу блочного трансформатора енергоблока №3.

До зони відповідальності НАЕК «Енергоатом» за даним проектом відносяться модернізація енергоблока №2 Хмельницької АЕС та перепідключення його до Бурштинського острову, а також забезпечення резерву власних потреб енергоблока №2 ХАЕС при роботі на енергосистему ENTSO-E. Попередня оцінка вартості виконання зазначених робіт складає 16 млн євро та 31 млн євро відповідно. При цьому Юрій Недашковський звернув увагу, що кошти, які необхідні на виконання вказаних робіт, так чи інакше передбачені в проекті добудови енергоблоків №3 та №4 ХАЕС та в проекті синхронізації української ОЕС з ENTSO-E.

Водночас, проект враховує і технічне рішення для запобігання т.зв. «блекаутів». «Саме за рахунок реалізації виділення енергоблоку №2 ХАЕС на роботу в системі ENTSO-Е проект «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз» забезпечує наявність джерела резервного електропостачання безпосередньо на майданчику Хмельницької АЕС з безпрецедентною потужністю і можливостями у вигляді незалежної енергосистеми ENTSO-Е. Наявність такого незалежного джерела електропостачання значно підвищує безпеку як ХАЕС у випадку втрати власного електропостачання, так i української енергосистеми або Європейської енергосистеми в цілому у випадку «особливої» аварії в енергосистемі», - наголосив президент Енергоатома.

Відповідаючи на запитання про те, що отримає Україна від виведення енергоблоку №2 ХАЕС з енергосистеми, Юрій Недашкоський зазначив, що при реалізації вказаного проекту працює так звана формула «-1+2», коли за рахунок переорієнтації 1 енергоблоку на експорт електроенергії держава отримає кошти на добудову 2 нових енергоблоків.

Крім того, в Україні спостерігається тенденція до зменшення споживання електроенергії. Енергобаланс України на 2017 рік передбачає виробництво атомними станціями близько 82 млн кВт-год. Для порівняння, у 2015 році виробництво АЕС становило майже 88 млн кВт-год. Тому питання додаткових варіантів збуту виробленої електроенергії є цілком актуальними. Навіть на сьогодні українські АЕС працюють з балансовими обмеженнями, які досягають майже 1,5 ГВт. До того ж, в рамках реалізації проекту Україна отримає замість одного два додаткових гігавати потужностей.

За словами президента Енергоатома, для реалізації проекту Енергомоста у частині «розверчення» Хмельницького-2 на експорт в Компанії достатньо ресурсів, щоб виконати його за власні кошти навіть в умовах того обмеженого тарифу на виробництво електроенергії, який встановлений на сьогодні. Водночас зароблені кошти дадуть змогу завершити будівництво третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, де стан готовності будівельних конструкцій становить 73% та 28% відповідно.

Юрій Недашковський зазначив, що старт експорту в об’ємі потужності 1550 МВт, яка в перспективі може бути збільшена до 2550 МВт,  заплановано розпочати вже в 2019 році. Реалізація проекту повинна забезпечити безпечне та плавне безпроблемне приближення до режиму повної синхронізації,  орієнтовний термін реалізації якої запланований до 2025 року.

Довідково

Розпорядження Кабінету Міністрів України №671-р «Про започаткування реалізації пілотного проекту «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз», який передбачає постачання електроенергії з Хмельницької АЕС до Польщі та інших країн ЄС було прийнято 15 червня 2015 року. Пілотний проект є першим кроком для розбудови міждержавних магістральних мереж та організації видачі потужності енергоблока №2 Хмельницької АЕС з метою забезпечення довгострокового експорту електричної енергії та зал

 

 
Коментарі (0)