ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГЕнергоатом зобов’язали продавати 90% своєї енергії за зниженою ціною

Енергоатом зобов’язали продавати 90% своєї енергії за зниженою ціною

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови про покладання спеціальних зобов’язань з продажу електроенергії за зниженими цінами населенню

Кабінет міністрів України ухвалив зміни до постанови про покладання спеціальних зобов’язань з продажу електроенергії за зниженими цінами населенню, зобов’язавши Енергоатом продавати 90% своєї електроенергії за фіксованою ціною.

Про це повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на представника президента України в уряді Андрія Геруса.

За словами Геруса, уряд ухвалив відповідне рішення під час засідання, яке відбулося 12 червня. Оновлена постанова накладає на Енергоатом, який відповідає за виробництво електроенергії всіма АЕС, зобов'язання продавати 90% своєї електроенергії за фіксованою ціною побутовим споживачам (населення).

У нас є дві найбільші компанії («ДТЕК Ріната Ахметова та Енергоатом — ред.), в умовах відсутності імпорту вони хоч якусь конкуренцію забезпечували б. Але якщо на одну з них поклали зобов’язання 90% продавати за фіксованою ціною, то, по суті, це лібералізація ринку для іншої компанії, у якої нема конкуренції», повідомив Герус.

Нагадаємо, що під час засідання уряду 5 червня повідомлялося про те, що уряд відмовився переносити запуск ринку електроенергії попри загрозу різкого зростання цін.

22 травня уряд таємно ухвалив рішення про перекладання збитків від продажу електроенергії населенню виключно на державні компанії, що дозволить зберегти прибутки компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова. У тарифному регуляторі заявили, що реалізація цієї урядової постанови призведе до зростання цін на електроенергію для промислових компаній на 40-50%.

Так, Уряд поклав спеціальні зобов’язання на Енергоатом, Укргідроенерго та частково на Укренерго. Це означає, що державні компанії повинні будуть продавати електроенергію населенню за зниженими цінами. Це робиться для того, щоб запровадження ринку електроенергії не призвело до різкого зростання тарифів на світло.

Водночас на компанію «ДТЕК» таких зобов’язань не поклали, тому вона й надалі продаватиме свою електрику за вищими, ринковими цінами.

Зазначимо, що більше половини спожитої українцями електроенергії виробляють на АЕС, якими керує Енергоатом. ТЕС, у тому числі компанії «ДТЕК», використовують для покриття нестачі виробленої на атомних електростанціях електроенергії та для балансування споживання (вони покривають потреби в електриці у пікові години).

Новий ринок електроенергії передбачає відокремлення діяльності з розподілу та постачання електроенергії. Це означає, що обленерго тепер не зможуть розподіляти електроенергію та постачати її споживачам. Постачання виділяють в окремий бізнес. Це відповідає європейським стандартам та створює умови для конкуренції.

Реформа оптового сегменту — найскладніша. Його поділять на три частини: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок. Буде створено два майданчики: балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг. На них системний оператор зможе купувати потужності для балансування енергосистеми. Споживачі зможуть змінювати постачальника.

 

 
Коментарі (0)