ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГЕнергопостачальні компанії зможуть перейти на стимулююче тарифоутворення з 1 липня

Енергопостачальні компанії зможуть перейти на стимулююче тарифоутворення з 1 липня

НКРЕКП почне приймати матеріали від енергопостачальних компаній для встановлення тарифів зі стимулюючим (RAB) регулюванням вже з 1 липня поточного року. Застосування стимулюючого регулування має надати можливість компаніям залучати інвестиції в мережі та

 Енергопостачальні компанії, які планують здійснити перехід на стимулююче тарифоутворення у сфері передачі та постачання електричної енергії з 01.07.2016, мають можливість надати матеріали на встановлення тарифів на передачу та постачання електричної енергії із застосуванням стимулюючого регулювання відповідно до Процедури встановлення тарифів для ліцензіатів з постачання електричної енергії у разі застосування стимулюючого регулювання.

У зв’язку з цим НКРЕКП внесла зміни до Процедури встановлення тарифів для ліцензіатів з постачання електричної енергії  з метою можливості впровадження стимулюючого регулювання з першого числа будь-якого кварталу.

Як зазначалося раніше, головними вигодами впровадження стимулюючого регулювання для енергопередавальних та енергопостачальних компаній є зменшення втручання регулятора в операційну діяльність, збереження вигод (досягнутої економії) внаслідок підвищення ефективності діяльності в розпорядженні компанії і, головне, забезпечення необхідного обсягу фінансування інвестиційних програм шляхом залучення акціонерного та позикового капіталу. 

Нагадаємо, стимулююче регулювання або RAB-регулювання (як його прийнято називати на Заході) – це система тарифоутворення на основі довгострокового регулювання тарифів, спрямованого на залучення інвестицій для будівництва та модернізації інфраструктури електричних мереж та стимулювання ефективності витрат електророзподільних компаній.

Нею передбачається встановлення величини необхідного доходу в залежності від досягнення встановлених показників надійності електропостачання та якості обслуговування споживачів, а також мотивація регульованих компаній до зниження витрат.

Основними елементами стимулюючого регулювання є:

- проведення переоцінки активів з метою встановлення регуляторної бази активів для розрахунку регуляторної амортизації та прибутку;

- встановлення норми прибутку на рівні, достатньому для залучення необхідного обсягу інвестицій;

- покриття обґрунтованих операційних витрат;

- встановлення довгострокових параметрів регулювання (цільових показників якості та надійності).

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
15 Квітня 2016 p. 20:41

Не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші -- лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому.

Тенденцію постійного знецінення українських національних грошей було закладено ще напочатку 1992 року. В 1992 році купонокарбованець прирівняли до радянського рубля і з 1992 року по 1996 рік купонокарбованець знецінився у сотні тисяч разів. У 1996 році купонокарбованець обміняли на гривню по курсу сто тисяч купонокарбованців за одну гривню, і з 1996-го року до 2014-го року гривня знецінилась приблизно у 20 разів. А починаючи з 2014 року швидкість знецінення гривні значно зросла. -

Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.