ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЕнергосистема України стабільно працює в автономному режимі

Енергосистема України стабільно працює в автономному режимі

Станом на 20:00 1 березня енергосистема України стабільно працює в автономному режимі. Частота в мережі підтримується на рівні 50 Гц.
Енергосистема України стабільно працює в автономному режимі. Частота в мережі підтримується на рівні 50 Гц. В Україні працюють всі атомні, теплові та гідроелектростанції, контролюються всі критично важливі об’єкти енергетичної інфраструктури.
 
Оператор "Північного потоку - 2" на межі банкрутства через санкції.
 
Європарламент запропонував обмежити купівлю російської нафти та газу.
 
Стабільність інфраструктури
  • Станом на 20:00 1 березня енергосистема України стабільно працює в автономному режимі. Частота в мережі підтримується на рівні 50 Гц. В Україні працюють всі атомні, теплові та гідроелектростанції, контролюються всі критично важливі об’єкти енергетичної інфраструктури.
  • Вечірній максимум споживання сьогодні, 1 березня, склав 14,2 ГВт. Примусові відключення споживачів для зменшення споживання не застосовуються. Користуйтесь електроенергію в звичному для вас режимі – її виробляється достатньо для побутових споживачів та військових.
  • Оперативні ремонтні бригади «Укренерго» та операторів систем розподілу працюють цілодобово, щоб відновити пошкоджені лінії електропередачі при першій можливості в проміжку між боями.
  • Добовий обсяг споживання електроенергії вчора, 28 лютого, склав 321 млн кВт·год, що на 1,6% більше за попередню добу (27 лютого - 315,8 млн кВт·год). При цьому під час покриття попиту збільшили виробництво ТЕС, АЕС і ВЕС. Виробіток АЕС виріс на 1,6%, ТЕС – на 11,4%, ВЕС – на 60,2%. Знизилось виробництво ГЕС – на 22,6%, та СЕС на 1,9%.
  • Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" вже другий день поспіль фіксує зростання кількості звернень до колл-центру — за сьогодні опрацьовано 1352 дзвінки від наших клієнтів. Усі діджитал-сервіси та сайт компанії працюють стабільно і без збоїв.
  • Працівники Філії "Новороздільські електромережі" сьогодні провели електроенергію до блокпоста, який встановили бійці тероборони на в'їзді до Нового Роздолу. ТЕЦ Новояворівська та Нового Роздолу працюють у звичному режимі. Теплом та гарячою водою забезпечено усіх споживачів. Філії “Новояворівські електромережі" та "Новороздільські електромережі" справно подають електроенергію містам.
  • “Чорноморнафтогаз” продовжує видобувати газ на Стрілковому родовищі (Генічеський район Херсонської області) і забезпечувати газом місцеве населення. Оскільки в селах Стрілкове, Щасливцеве та інших три доби немає електрики, стабільне газопостачання критично важливе. Обсяг споживання газу зріс, але він повністю забезпечений.
  • Споживачі ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" будуть забезпечені газом у березні в повному обсязі. Компанія законтрактувала для цього достатній обсяг ресурсу. В тому числі передбачаються імпортні поставки на адресу Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" з Польщі, Словаччини та Угорщини, що їх потім викуповуватиме "Нафтогаз Трейдинг" для потреб своїх клієнтів. З 1 березня імпорт розпочато згідно з контрактами.
  • Система підземного зберігання газу працює у штатному режимі. Працівники АТ “Укртрансгаз - Оператор газосховищ України” продовжують сумлінно працювати — об’єкти мережі ПСГ і надалі залишаються під надійним контролем.
  • На об’єктах АТ “Донецькоблгаз” ситуація залишається незмінною від ранку. Через військове вторгнення РФ без газу залишається щонайменше 4680 абонентів. Визначити масштаби пошкоджень наразі, на жаль, неможливо у зв’язку з активними бойовими діями у зоні діяльності компанії.
  • ВАТ “Кіровоградгаз” працює в звичайному режимі.
  • Співробітники Укртрансгаз - Оператор газосховищ України продовжують охороняти об’єкти підземного зберігання газу від ворогів та диверсантів. Учора вночі завдяки професійній роботі та пильності загону територіальної оборони села Олишівка, в кілометрі від Олишівського ПСГ, вдалося виявити та затримати двох диверсантів. Злочинців вдалося оперативно затримати та передати правоохоронцям. Надалі вони постануть перед законом за вчинений злочин. Наразі Олишівське ПСГ знаходиться під посиленою охороною. На усіх під’їздах до об’єктів сховища встановлені блок-пости територіальної оборони. Водночас місцеві захисники допомагають нашим колегам посилено патрулювати та обстежувати фонд свердловин вдень і вночі.
  • Відбір газу з українських ПСГ відбувається у штатному режимі.
  • "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" стабільно забезпечує великих споживачів природним газом. За минулу добу порушень у роботі диспетчерського центру не зафіксовано. Компанія виконує всі фінансові зобов'язання перед контрагентами та державою. За лютий "Нафтогаз Трейдинг" перерахував до бюджетів всіх рівнів понад 1,6 млрд грн податків і зборів
  • В зоні діяльності АТ “Донецькоблгаз” продовжуються бойові дії. Наразі наші колеги були змушені упереджувально відключити смт Донське від газопостачання, щоб попередити можливу аварію. Кількість відключених абонентів наразі становить 4 тисячі 680.
  • Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ(Львівська область), які знаходяться в управлінні ТОВ “Нафтогаз Тепло”, працюють у звичному режимі. Усі споживачі забезпечені теплом та гарячою водою. Але, враховуючи обставини, готуємось до будь-яких сценаріїв. Саме тому працівники ТЕЦ Нового Роздолу готують автомобільні цистерни для забезпечення водою містян на випадок відсутності водопостачання у місті. Філії "Новороздільські електромережі" та "Новояворівські електромережі" безперебійно забезпечують електроенергію усіх споживачів.
  • Оператор ГТС України" призупинив роботу ще двох газорозподільних станцій (ГРС) у районах ведення бойових дій, щоб запобігти витоку газу та небезпеці для населення через пошкодження мереж облгазів. Водночас, значних пошкоджень інфраструктури немає, станом на полудень вівторка об'єкти ОГТСУ продовжують працювати для забезпечення потреб України в природному газі.
  • Технічна стадія синхронізації енергосистеми України із європейською енергосистемою ENTSO-E триватиме до двох тижнів. ЄС підтримує якнайшвидше приєднання енергетичної системи України до об'єднаної мережі континентальної Європи. Необхідні технічні речі вирішимо у тісній координації з Європейською комісією, державами-членами ЄС та іншими міжнародними партнерами. Україна, зі свого боку, робитиме все від неї залежне, щоб завершити процес синхронізації якнайшвидше. Ми впритул наблизилися до нашої енергетичної незалежності. Він також подякував ЄС за допомогу у постачанні необхідних енергопродуктів.
  • НКРЕКП 1 березня встановила мінімальну ціну продажу електроенергії на внутрішньодобовому ринку (ВДР) в енергосистемі України на рівні 110% розрахункової ціни на ринку "на добу наперед" (РДН).
  • Регулятор також пом'якшив умови застосування статусу "дефолтний" по відношенню до виробників е/е, які надають послуги на балансувальному ринку, постачальникам універсальних послуг (ПУП), а також трейдерам за певних умов.
 
Коментарі (0)