ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄС очікує на довгостроковий контракт на транзит газу

ЄС очікує на довгостроковий контракт на транзит газу

У Євросоюзі повідомили, що очікують на укладання довгострокового контракту між Україною та Росією про транзит російського газу до Європи через ГТС України

 

У Євросоюзі повідомили, що очікують на укладання довгострокового контракту між Україною та Росією про транзит російського газу до Європи через ГТС України. Довгостроковий контракт також прагнуть укласти і в Україні.

Про це повідомив віцепрезидент Єврокомісії та представник ЄС на тристоронніх переговорах про транзит газу Марош Шефчович під час прес-конференції у Брюсселі.

Він зазначив, що під час майбутніх переговорів про транзит газу обговорюватимуть важливість довгостроковості майбутнього контракту.

«Тільки у цьому разі у нас буде передбачуваність, будуть створені умови для інвестицій з метою оновлення газопроводів», — повідомив Шефчович.

Відповідну пропозицію щодо порядку денного переговорів єврокомісар надіслав міністрам енергетики України та Росії. Окрім цього, Шефчович планує обговорити відповідність майбутнього контракту європейським правилам та «європейський стиль оплати за транзит».

«Я відправив обом міністрам листи з дуже чітким порядком денним. Ми хочемо ще раз пояснити те, як у майбутньому контракті українська сторона готова імплементувати європейське законодавство, як європейське законодавство принесе ясність, прозорість та ефективність у систему транзиту», — додав Шефчович.

Зазначимо, що новий раунд тристоронніх переговорів щодо укладання нового контракту між Україною та Росією про транзит газу до Європи відбудуться 19 вересня 2019 року у Брюсселі. Участь у переговорах підтвердила українська та російська сторони.

Наприкінці серпня Україна провела тестування реверсної роботи своєї газотранспортної системи у зв'язку з підготовкою до повного припинення російського транзиту з 1 січня 2020 року.

Також наприкінці серпня Росія вперше підтвердила участь у тристоронніх переговорах про транзит газу.

Новий прем’єр-міністр України Олексій Гончарук 30 серпня повідомив, що Україна на наступних тристоронніх переговорах щодо транзиту планує укласти довгостроковий контракт.

Раніше голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що тристоронні переговори про транзит мають відбутися 16 вересня у Брюсселі. Водночас російська сторона досі не підтвердила свою участь у них.

Щороку транзит російського газу приносить близько 2-3% від ВВП України, а чинний контракт на транзит закінчується 31 грудня 2019 року. Без нового контракту Україна може втратити свій статус транзитера газу до Європи та відповідні доходи від транзиту.

Напередодні стало відомо, що РФ хоче укласти контракт на транзит з Україною терміном на 1 рік.

Раніше у російському уряді запропонували провести черговий раунд тристоронніх переговорів про транзит газу на вересень 2019 року, попри те, що раніше ці переговори планували провести одразу після президентських виборів в Україні.

Нагадаємо, українська сторона на майбутніх переговорах запропонує Росії транспортувати по 60 млрд кубометрів газу щороку упродовж 10 років. У разі неукладання договору про транзит, Нафтогаз запропонує Росії постачати газ до ЄС на умовах своп (тобто перепродажу російського газу Європі).

 

 

 

 
Коментарі (0)