ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄС вимагає газових припросин

ЄС вимагає газових припросин

Україна повинна конкретизувати пропозицію щодо участі Євросоюзу в можливому газотранспортному консорціумі.

Ініціатива про участь європейської сторони у можливому газотранспортному консорціумі повинна виходити від України і таку пропозицію необхідно детально конкретизувати, вважає посол ЄС в Україні Ян Томбінський, - інформує «Кореспондент».

«Газотранспортна система належить Україні. Тому ЄС не прийде з якимись пропозиціями, це - українське питання, Україна повинна запросити ЄС. Але ніяких конкретних пропозицій немає», - сказав він.

Ян Томбінський впевнений, що необхідна також повна інформація про українську ГТС і дотримання Києвом правил Європейського енергетичного співтовариства. За його словами, стороною таких переговорів на цьому етапі може виступати комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер.

Пан Томбінський також зазначив, що мова не йде про надання коштів з європейського бюджету, а про гарантії, що цей проект відповідає нормам ЄС.

Читайте також: Європа хоче бути третьою у газовому питанні

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що створення тристороннього консорціуму з управління українською ГТС залежить від європейських партнерів. «Ми готові, Росія готова. Де ця третя сторона? Де ж підтримка ЄС цього формату співпраці з управління газотранспортним консорціумом?» - сказав він.

Така заява Прем'єра ніщо інше, як пряме звинувачення Європейського Союзу в навмисному затягуванні підписання угоди. Глава українського уряду відзначає, що переговори про створення тристороннього газового консорціуму тривають вже більше трьох років. Тому, на думку пана Азарова, необхідно якнайшвидше поставити крапку у вирішенні цього питання.

У той же час глава відділу комунікацій та міжінституційних відносин Єврокомісії Флоріан Ермакора підтвердив зацікавленість ЄС у створенні тристороннього консорціуму, так як це допоможе залучити фінансування для реконструкції ГТС і підвищення надійності її роботи.

Читайте також: ЄС продовжить «місію з порятунку» української ГТС

«Єврокомісія чітко дала знати, що ми зацікавлені у тристоронньому консорціумі. Ми вважаємо, що тристоронній консорціум - це правильне рішення тієї проблеми, яка існує», - сказав він.

Одночасно пан Ермакора зазначив, що створення двостороннього консорціуму за участі лише української та російської сторони також можливе.

«Наша позиція така: інформуйте, будь ласка, що відбувається, особливо перед тим, як будуть прийняті якісь зобов'язання, зокрема, законодавчі», - пояснив він.

 
Коментарі (0)