ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЕСКО-контракти у бюджетній сфері буде відновлено

ЕСКО-контракти у бюджетній сфері буде відновлено

Міністерство енергетики та Держенергоефективності ініціювали два законопроєкти для відновлення енергосервісних контрактів у бюджетній сфері та їх запуску на об’єктах ТКЕ і водоканалах
Міністерство енергетики та Держенергоефективності ініціювали два законопроекти для відновлення енергосервісних контрактів (ЕСКО) у бюджетній сфері та їх запуску на об’єктах ТКЕ і водоканалах.
 
Мета законопроектів – забезпечити подальше якісне функціонування енергосервісу як дієвого інструменту залучення приватних інвестицій в енергоефективність.
 
Перший законопроект полягає у відновленні ЕСКО-механізму у бюджетній сфері, а також на об’єктах державної та комунальної форми власності.
 
Прийняття законопроекту має відкрити шлях для нових енергоефективних проектів у школах, дитсадках, лікарнях та інших об’єктах соціальної сфери. У рамках таких ЕСКО-проектів інвестори проводять енергомодернізацію за власний рахунок і якісно, щоб досягти запланованої економії енергоспоживання і повернути свої капіталовкладення. В Україні вже реалізуються понад 540 таких договорів вартістю більше 1,2 млрд грн, а економія на платіжках становить від 20% до 70%.
 
Другий законопроект – це розширення енергосервісу на сфери теплопостачання, централізованого питного водопостачання, централізованого водовідведення.
 
Для цього законопроектом передбачається повернення інвестицій ЕСКО-компаніям через запровадження рахунків із спеціальним режимом використання для розрахунків за енергосервісними договорами.
 
У результаті прийняття законопроектів очікується:
 
-       відновлення енергосервісу як складової цілеспрямованої інвестиційної політики держави у сфері енергозбереження, спрямованої на зменшення споживання енергоресурсів та енерговитрат;
 
-       подальше впровадження енергоефективних заходів в бюджетних установах;
 
-       заощадження коштів на енергоносіях та підвищення комфорту в бюджетних установах;
 

-       розширення енергосервісу на об’єкти ТКЕ, водоканали та забезпечення їх модернізації. 

 
Коментарі (0)