ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄврокомісія вимагає від «Газпрому» виконувати рішення Стокгольма

Єврокомісія вимагає від «Газпрому» виконувати рішення Стокгольма

Російська сторона має зобов'язання перед Європою, нагадала Федеріка Могеріні

Російська сторона має зобов'язання перед Європою, нагадала Федеріка Могеріні

Російський "Газпром" зобов'язаний виконати свої зобов'язання перед Європою в частині поставок газу і рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту. Про це заявила віце-президент Єврокомісії (ЄК) Федеріка Могеріні після зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

"На нашу думку," Газпром "повинен повністю виконувати свої договірні зобов'язання, і ЄК зараз докладає значних зусиль для того, щоб посприяти цій ситуації. Хочу висловити наші слова підтримки і заохочення щодо реформ і відновлення територіальної цілісності України", - зазначила Федеріка Могеріні.

Крім того, на виплату 2,5 млрд доларів "Нафтогазу" Росією наполягає український уряд.

"Україна як демократична, цивілізована держава не дає оцінку суду. Ми говоримо про те, що його треба виконувати. І вимагаємо від Росії," Газпрому ", виконати рішення Стокгольмського арбітражу", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, в кінці лютого завершився тривалий спір між компаніями в Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав "Газпром" заплатити НАК "Нафтогаз Україна" 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" повинен доплатити українцям 2,56 млрд доларів.

6 березня "Газпром" оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу у справі про постачання газу, по розгляду про транзит апеляція буде подана до кінця березня 2018 року. У свою чергу в "Нафтогазі" повідомили, що апеляція може подаватися виключно по процедурних моментів, а не по суті рішення Стокгольмського арбітражу.

Крім того, Росія заявила, що буде розривати контракти на поставку і транзит газу, укладені з Україною. Це, на думку Києва, порушує вимоги Стокгольмського арбітражу, який постановив, що договори залишаються дійсними до 2019 року.

Раніше президент України Петро Порошенко запевняв, що російський "Газпром" в повному розмірі виплатить Україні 2,56 млрд доларів за підсумками двох арбітражних суперечок, а сам це питання має геополітичне значення.

 

 
Коментарі (0)