ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаЄвропа купуватиме електроенергію в Україні

Європа купуватиме електроенергію в Україні

Після дворічної перерви одна з українських енергетичних компаній розпочне експортувати електроенергію в Європу. Окрім того, ще одне підприємство постачатиме електроенергію в Молдову та Білорусію.

«Укрінтеренерго» почне експорт електроенергії в Словаччину, Угорщину і Румунію після перерви в 2 роки. Про це свідчать результати щомісячного аукціону щодо доступу до пропускної спроможності міждержавних мереж України, передає УНІАН.

«Згідно з повідомленням, «Укрінтеренерго» отримала доступ на травень до пропускної спроможності міждержавного перетину, потужністю 150 МВт, в напрямку «Острів Бурштинської ТЕС» - енергосистеми Словаччини, Угорщини та Румунії. Крім цього, «Укрінтеренерго» отримала доступ до пропускної спроможності міждержавного перетину, потужністю 75 МВт в напрямку Молдови», – йдеться в повідомленні.
 
Окрім того, ще компанія «Східенерго» придбала доступ до міждержавних ліній електропередачі потужністю 1,175 ГВт у напрямі Молдови і Білорусі для експорту електроенергії в травні 2014 року.
У 2010 році в Україні запрацювала нова система організації експорту електроенергії. Тоді учасники ринку почали на аукціонах купувати у оператора магістральних мереж НЕК «Укренерго» доступ до транскордонних ЛЕП, якими здійснюється експорт. У 2012 році ДТЕК став монополістом на ринку, витіснивши держкомпанію «Уринтерэнерго», яка займалася експортними поставками з 1993 року.
 
ДТЕК  створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) бізнесмена Ріната Ахметова.
 
«Укрінтеренерго» є державним оператором експорту електроенергії з України. Компанія в різний час здійснювала постачання електроенергії у всі країни, які межують з Україною.
 
Коментарі (0)