ГоловнаКоментаріГазопостачанняЄвропа не підтримає Україну в «газовому» протистоянні з Росією

Європа не підтримає Україну в «газовому» протистоянні з Росією

Україні не потрібно надіятись на підтримку ЄС у «газових» суперечках з Росією. Європа швидше стане на бік Москви, аніж підтримає українську сторону у питаннях щодо поставок газу та «надуманих» Росією боргів Києва.

Україні не варто розраховувати на вагому підтримку Євросоюзу у вирішенні «газових» питань з Російською Федерацією. Експерти вважають, що останні переговори щодо поставок природного газу, які проходили у тристоронньому форматі, є «черговим обміном думками». Такої думки притримується директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, передає «Стіна».

«ЄС навряд чи тут буде стояти на боці України. Значно легше Євросоюзу буде разом з Росією якимось чином змусити Україну піти на певні серйозні поступки, як це було при укладанні так званого «зимового пакету», — сказав експерт.

Крім цього, на думку пана Омельченка, Москва шантажує Україну щодо надання знижки на «блакитне» паливо на літній період. А борги української сторони, про які заявляє РФ є штучно нарахованими.

«У Росії своя позиція, яка полягає у тому, щоб змусити Україну сплачувати штучно нараховані борги, які ще не погоджені і розглядаються у Стокгольмському арбітражі. До того ж іде шантаж із цією знижкою, яку вони можуть дати, а можуть не дати», — сказав пан Омельченко.

Найважливішим моментом у «газових» перипетіях є контракт, який значно важливіший будь-яких домовленостей чи переговорів. Саме підписані восени минулого року угоди мають вищий юридичний статус березневих переговорів.

Читайте також: Міненерго «розхвалює» європейський газ

Що ж стосується поставок газу на окуповані території Донбасу, то Москва може знову заявити про борг української сторони за поставлене в «ДНР» та «ЛНР» паливо, незважаючи на домовленості. Хоч Росія і погодилась не включати Донбас у «зимовий пакет», однак, юридично ці слова не мають сили.

«Відтак, наразі виникає ситуація, що Росія може шантажувати цими поставками на фактично окуповані території газу, який не обліковується, а зараховується у борг Україні. Вона може зараховувати там будь-які обсяги, а може взагалі не постачати, а казати, що постачає великі обсяги… Цю ситуацію неможливо розв’язати лише за домовленостями, навіть за допомогою Європейського союзу», — вважає пан Омельченко.

Вийти із цієї ситуаці, зазначає експерт, можна за допомогою Стокгольмського арбітражу, однак, розгляд цієї справи затягнеться на 2-3 роки. Реальним рішенням наразі є визнання частини Донбасу окупованою територією.

«Тоді згідно з міжнародним правом за життєзабезпечення, зокрема й енергозабезпечення, буде нести повну відповідальність окупант, а до України не буде ніяких питань. А оскільки Україна не визнає ці території окупованими, Росія буде цю карту розігрувати дуже вигідно для себе, а Україна буде змушена сплачувати за те, що вона не отримала і не може облікувати», — наголошує експерт.

Нагадаємо, Міненерго вважає нерозумним постачати газ на окуповані території Донбасу. У відомстві пропонують припинити подавати «блакитне» паливо боржникам на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

 
Коментарі (0)