ГоловнаКоментаріГазопостачанняМіненерго «розхвалює» європейський газ

Міненерго «розхвалює» європейський газ

У Міненерго зазначили, що Україна вигідно купує європейський газ, тому зможе себе забезпечувати паливом за рахунок реверсу. Однак, деякі експерти не згодні з думкою чиновників.

Україна з нинішніми реверсними потужностями може «адекватно» забезпечувати себе газом. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає «РБК-Україна».

«Не буду забирати медалі, які потрібно вішати «Нафтогазу» за досить вдалі переговори з європейськими постачальниками і можливість покупки на спотовому ринку за відносно дешевою ціною, істотно нижчою ціною, ніж ми могли б отримати з Росії. І, в принципі, досить велика робота була проведена, що дало нам можливість тепер проводити адекватні переговори по «літньому пакету». Тому що ми прекрасно розуміємо, що тепер у нас є альтернатива - ми можемо з тими реверсними потужностями адекватно забезпечувати себе газом», - заявив пан Демчишин.
 
При цьому, директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев вважає, що Україна не знайде альтернативи газу з Російської Федерації. І реверс «блакитного» палива з Європи не замінить вітчизняним споживачам палива сусіда. На думку експерта, обидві сторони зацікавлені у виконанні умов контракту. Адже ніхто не буде звертати увагу на давні суперечки, тим самим, ставлячи під удар економіку країни.
 
До речі, Віце-президент Європейської комісії з енергетичних питань Марош Шефчович стверджує, що не бачить зараз можливостей збільшити реверсні поставки газу з Європи в Україну. За його словами, станом на сьогодні три країни, які здійснюють реверсні поставки газу в Україну - Словаччина, Польща і Угорщина, - «використали всі свої технічні здібності, особливо Словаччина, через яку в Україну йдуть найбільші обсяги газу».
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, в кінці минулого тижня «Газпром» протягом однієї доби збільшив заявку на транзит газу в ЄС на 58% при допустимих 4,5-6,5%. При цьому, за технічними угодами, монополіст мав би забезпечити наявність власного палива в ПСГ України, але, станом на 6 березня, так і не поставив додаткові обсяги газу.
 
Коментарі (0)