ГоловнаПублікаціїГазопостачанняЄвропа не ризикне своєю теплою зимою заради українців - опитування

Європа не ризикне своєю теплою зимою заради українців - опитування

Українці не вірять у стійкість європейських позицій щодо газопостачання. На думку більшості, країни співдружності не ризикуватимуть своєю теплою зимою через Україну.

З початку року стосунки України та Росії значно ускладнилися, зокрема у питаннях газопостачання. Опісля анексії Криму Росія скасувала знижки на «блакитне» паливо для України і підвищила його вартість з 268 дол. за тис. куб. м до 485 дол. за тис. куб. м. Українська сторона у свою чергу назвала цю ціну економічно необґрунтованою та відмовилася сплачувати заборгованість за газ за новими тарифами. З огляду на це, Росія почала говорити про обмеження газопостачання та введення режиму передоплати на «блакитне» паливо для України. Такий розвиток подій занепокоїв Європу, оскільки поставив під питання забезпечення транзиту у країни ЄС. З початку червня було ініційовано переговори між Україною, Європою та Росією щодо газових питань. Однак, попри довгу тривалість, вони не дали результату. 16 червня ВАТ «Газпром» обмежив постачання газу НАК «Нафтогаз». Окрім того, російський газовий монополіст звернувся до Стокгольмського арбітражу з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості за газ, а НАК «Нафтогаз України» подала позов до ВАТ «Газпром» щодо ціни на «блакитне» паливо. Опісля цього Україна націлилася на збільшення реверсу газу з країн ЄС, а Росія – на будівництво газопроводу «Південний потік», котрий проходитиме повз Україну. Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тиску Росії у питанні реалізації «Південого потоку», заявивши, що контракт з «Газпромом» підписаний з порушенням правил конкуренції. Однак, протягом останніх тижнів «за» будівництво газопроводу в обхід України виступило 5 країн: Македонія, Сербія, Італія, Угорщина та Австрія. Це дало підстави засумніватися у наявності єдиної позиції Європи щодо газопостачання.

Читайте також: «Газова» війна наполовину програна

«Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів, а як вони гадають, чи зможе українське «газове питання» розколоти позицію ЄС?

Відповідне опитування проходило на сторінках інформаційного агентства у період з 21 по 28 липня ц.р.

За його результатами виявилося, що 47% опитаних переконані, що позиція Європи єдина та полягає в тому, щоб не залишитися без газу через Україну; 23% - вважають, що у Європі пішов розкол інтересів; 18% - не виключають розколу, якщо не буде знайдено альтернатив російському паливу; 11% - вірять, що країни співдружності підтримуватимуть Україну у газових питаннях і жодного розколу немає.

 
Коментарі (0)