ГоловнаПублікаціїАналітика «Газова» війна наполовину програна

«Газова» війна наполовину програна

Європа не має єдиної позиції щодо газопостачання і прораховує усі можливості у цій сфері як з Україною, так і без неї, тоді як в самій Україні назріває критична ситуація з виробництвом теплової енергії. Детальніше у щотижневому огляді новин від «У.К.».

Понад півроку Україна та Росія не можуть поділити своїх «баранів» та прийти до «газового» компромісу у непорозумінні, яке виникло опісля зміни влади Майданом. І все б нічого, якби від цього тривалого процесу  та його наслідків не страждали пересічні українці та не хвилювалася Європа. Цей тиждень був відносно спокійним у енергетичній сфері, однак він ще чіткіше розставив всі фігури у «газовій» шахівниці по своїх місцях.

Найперше, що варто відзначити це те, що Віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер і Міністр енергетики Росії Олександр Новак домовилися про двосторонню зустріч щодо питання безпеки постачання газу, втім присутність ураїнської сторони чомусь їм видалася зайвою. Хоча, за словами представниці Гюнтера Еттінгера Сабін Бергер, метою зустрічі є також підготовка основи для наступного раунду тристоронніх консультацій (Україна-ЄС-Росія), які можуть пройти вже в серпні. Самі ж двосторонні переговори Єврокомісара з енергетики ЄС Гюнтера Еттінгера та глави Міненерго Росії Олександра Новака мають відбутися наступного тижня.

Друге, проект будівництва газопроводу «Південний потік», який ітиме в обхід України, підтримала ще одна європейська країна - Македонія. Тамтешній Президент Георгій Іванов зазначив, що його країні потрібні стабільні джерела енергії в довгостроковій перспективі.

«Республіка Македонія, як і інші країни регіону, відчуває необхідність в додаткових кількостях газу як екологічно чистого енергоносія. Саме з цієї причини Македонія стала частиною цього проекту для того, щоб використовувати ті вигоди, які він пропонує, в тому числі з точки зору отримання додаткових обсягів газу» - пояснив він позицію країни.

Читайте також: «Південний потік» може вбити в Україні транзитера газу

Зауважимо, за останні три тижні ще вже п’ята європейська держава, котра підтримує Росію у питанні витіснення України як транзитера газу. До цього «за» будівництво «Південного потоку» виступила Італія, Сербія, Угорщина та Австрія, хоча Єврокомісія усіляко закликала країни співдружності протистояти тиску Росії у питанні реалізації цього проекту, заявивши, що контракт з «Газпромом» підписаний з порушенням правил конкуренції.

Третє, Єврокомісія  ініціює перевірку своєї газотранспортної системи. Пояснюють, на випадок зупинки транзиту газу через Україну.

«Єврокомісія запустила стрес-тести, щоб перевірити стійкість наших енергетичних систем до різних сценаріїв часткового або повного переривання поставок газу через Україну. Ми готові представити звіт за результатами тестів до жовтневого саміту ЄС», - наголосив голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

У той же час Росія занепокоєна, мовляв Україна буде красти їхнє «блакитне» паливо з транзитної труби в Європу. Глава адміністрації Президента РФ Сергій Іванов  заявив, що це станеться найбільш ймовірно восени. На що в Україні відповіли, що транзит російського газу в Європу повністю забезпечується і держава не відбирала і не збирається відбирати цей газ для своїх потреб.

Таким чином, можемо зробити висновок, що Європа не має єдиної позиції щодо газопостачання і прораховує усі можливості у цій сфері як з Україною, так і без неї. Звісно, це ще не говорить про те, що Україна програла «газову» війну, але змушує замислитися.

Поряд з тим, енергетична ситуація у середині країни також загострюється. Напередодні НАК «Нафтогаз України» доручив відключити від газопостачання понад три десятки підприємств теплокомуненерго, на рахунках яких числиться значна сума заборгованості за спожите «блакитне» паливо. Не потрапили у цей список тільки компанії, у яких заборгованість з’явилася лише внаслідок того, що органи державної або місцевої влади не перерахували компенсацію різниці у тарифах, та компанії, які розташовані у зоні АТО.

Читайте також: Теплокомуненерго посадили на «газову» дієту

Це спровокувало хвилю незадоволення. Представники теплокомуненерго заявили, що відповідне решення НАКу продиктоване в першу чергу прагненням обмежити споживання газу тим компаніям, які влітку продовжують забезпечувати населення гарячою водою, спалюючи газ, якого може не вистачити взимку. Зокрема, заступник директора компанії «Житомиртеплокомуненерго» Віктор Назаров, зазначив, що «Житомиртеплокомуненерго» не наростила борг за газ, а навпаки, знизила його порівняно з початком року на 4,5 млн грн.. Тим не менш компанію внесли в список «відключенців».

З думкою працівників житомирського підприємства солідарні тепловики Дніпропетровська. Представник комунальної компанії «Дніпропетровські міські теплові мережі», що побажав залишитися неназваним, повідомив, що його підприємство також витрачає зараз дуже мало газу - на подачу гарячої води працює всього дві котельні з 234.

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з тим, щоб уряд терміново поінформував громадян і місцеву владу про реальну ситуацію з обсягами газу в державі та заходами, які планує Кабмін для недопущення критичної ситуації з виробництвом теплової енергії.

Зауважимо, виконання доручення може призвести до припинення гарячого водопостачання споживачів міст, теплокомуненерго яких було внесено до «чорного» списку.

І наостанок, за словами Міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана, Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Нестача «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина. З огляду на це, Кабмін на попередньому засіданні ухвалив рішення про скорочення обсягів використання газу в промисловості на 30%, по підприємствам теплокомуненерго - на 30% і бюджетним організаціям - на 10%.

Іншими словами, якою буде прийдешня зима: теплою чи з холодними батареями та без гарячої води? - наразі сказати важко. Будемо сподіватися, що події наступного тижня повернуть ситуацію на краще.

 
Коментарі (1)
сергей
27 Липня 2014 p. 13:46
какой на 50 процентов,все 100.