ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЄвропа планує життя без російського газу

Європа планує життя без російського газу

Якщо Україна не досягне домовленості з Росією стосовно газопостачання, Європа готова забезпечити її реверсом. Водночас готується кризовий план на випадок, якщо без російського газу залишаться і європейські країни.

Європа спробує забезпечити Україну газом у разі припинення його поставок через суперечку з Росією. Про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю німецькій газеті Bild, - повідомляє Deutsche Welle.

«На крайній випадок має бути можливим перепрямування газу із країн ЄС в Україну», - зазначив він.

На даний момент газосховища України заповнені лише наполовину, але повинні бути заповнені до початку зимового сезону. Європейська комісія за пропозиціями пана Еттінгера готує кризовий план на той випадок, якщо постачання російського газу в Європу повністю припиняться. Цей план повинен бути представлений до жовтневого саміту ЄС.

«Найбільшу небезпеку я бачу у разі неможливості гарантування транзиту газу», - підкреслив єврокомісар.

Статися це може з різних причин. Наприклад - теракт. «Тоді Болгарія і Словаччина будуть повністю відрізані від поставок газу», - уточнив він. І в цьому випадку Євросоюз повинен бути готовий до гнучкого використання реверсу до цих країн.

Разом з тим пан Еттінгер, спираючись на власні дані, не очікує того, що президент РФ Володимир Путін буде використовувати енергопостачання як політичний інструмент.

Як повідомлялося раніше, Україна зможе покрити понад 50% потреб в імпортному газі за рахунок поставок з ЄС. У Міненерго вважають, що цьому сприятиме налагодження повноцінної роботи газопроводу «Вояни-Ужгород».

 
Коментарі (0)