ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняЄвропа вимагає переглянути угоду «Нафтогазу» і «Газпрому»

Європа вимагає переглянути угоду «Нафтогазу» і «Газпрому»

В Енергетичному співтоваристві стурбовані газовою угодою між компаніями «Нафтогаз» і «Газпром». Зокрема, європейці незадоволені спотворенням конкуренції на ринку природного газу в Україні.

Секретаріат Енергетичного співтовариства закликає Україну усунути серйозні порушення законодавства ЄС щодо конкуренції в угоді між «Нафтогазом» і «Газпромом» про постачання газу в Україну. Про це повідомляє Українська енергетика.

Угода між двома монополістами порушує європейське законодавство про конкуренцію в декількох пунктах, йдеться в листі, надісланому Міністру енергетики України Юрію Продану секретаріатом Енергетичного співтовариства.

«Відповідно до попередньої оцінки угоди між ВАТ «Газпром» та НАК «Нафтогаз України» щодо продажу-купівлі природного газу в 2009-2019 роках, секретаріат дійшов висновку, що ряд положень угоди, наприклад, умови про пункт призначення та «бери-або-плати», суттєво обмежують та спотворюють конкуренцію на ринку природного газу в Україні, а також впливають на торгівлю природним газом в Енергетичному співтоваристві. Не вдаючись до належних заходів щодо забезпечення відповідності угоди законодавству Енергетичного співтовариства про конкуренцію, Україна не виконує свої зобов’язання за статтями 6 та 18 Договору про заснування Співтовариства», – йдеться в повідомленні.
 
Секретаріат просить Україну надати відповідь про заходи для виправлення вказаних порушень до 1 вересня 2014 року та може ініціювати формальні процедури в разі відсутності дій.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Україна має сильний аргумент для зняття Стокгольмським арбітражем умови «бери або плати» в контракті на купівлю природного газу у російського «Газпрому». Окрім того, експерти наполягають, на істотному зниження ціни на газ.
 
Коментарі (0)