ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГЮридична тяганина з «газовими» тарифами паралізує компослуги

Юридична тяганина з «газовими» тарифами паралізує компослуги

Сфера житлово-комунальних послуг ризикує загальмувати. Експерти зазначають, що цьому передує неграмотна юридична політика в питанні тарифів на газ.

Вітчизняна сфера житлово-комунальних послуг ризикує бути повністю паралізованою через неграмотну юридичну політику Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Таку думку висловив аналітик ГО «Публічний аудит» Тарас Галайда, передає прес-служба організації.

Зокрема, за словами експерта, рішення Окружного адміністративного суду про визнання встановлених НКРЕКП тарифів на газ не дійсними, ніяк не вплине на тарифи. Для населення вони залишаться незмінними і знижувати їх ніхто не буде.

«Є ще один важливий нюанс, який не можна залишати поза увагою, – це відповідальність представників влади за прийняття таких незаконних рішень. Адже населенню завдано мільярдних збитків, і за це має відповідати керівництво регулятора. До того ж, це вже друга скасована постанова Нацкомісії загальнодержавного значення, а враховуючи підстави, за якими суд скасовував незаконні рішення регулятора, – «перевищення владних повноважень» – тепер за аналогією може бути скасована й цілий ряд інших рішень НКРЕКП. Врешті, юридично неграмотна політика в сфері комунальних послуг в масштабах всієї країни може повністю паралізувати сферу ЖКП», - заявив він.

Експерт пояснив, що зниження тарифів не буде тому, що скандальна постанова регулятора з 1 жовтня 2015 року визначається як постанова Кабінету Міністрів, а її ніхто не оскаржував.

«Проблема в тому, що саме Кабінет Міністра України від 1 жовтня цього року і аж по 31 березня наступного уповноважений встановлювати роздрібні ціни на газ для населення. Таке рішення прийнято на час перехідного періоду функціонування ринку природного газу та закріплено відповідним Законом. Тому протягом цього часу споживачам нараховуватимуть суми в платіжках за відповідною постановою КМУ, якою встановлено роздрібні ціни на природний газ, а також закріплено пільгову ціну в розмірі 3,6 тис. грн за тисячу кубів за умови використання до 200 кубометрів природного газу на місяць», – пояснює спеціаліст.

Читайте також: Українцям не варто розраховувати на зниження тарифів на газ

Аналітик зауважує, що максимум на що можуть розраховувати споживачі, то це на перерахунок за вже спожитий та сплачений населенням газ.

«Інша справа – те, що теоретично споживачі можуть сподіватися на перерахунок за вже спожитий та сплачений газ протягом дії цієї постанови НКРЕКП, яку тепер визнано незаконною. Проте як це питання буде врегульовано та, головне, за рахунок яких фінансових ресурсів – питання складне», - заявив він.

Загальна сума перерахунку, як вказує експерт, може сягати десятків мільярдів гривень, а таких резервів держбюджет на сьогодні не має. Крім того, частину з цих коштів вже було використано на субсидії.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва визнав постанову НКРЕКП №583 «Про встановлення роздрібних цін на природний газ, що використовується для потреб населення» незаконною та нечинною з моменту її прийняття. Про це йдеться у постанові суду від 3 листопада 2015 року за №826/9907/15.

 
Коментарі (0)