ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоКабмін не пускають до формування тарифів

Кабмін не пускають до формування тарифів

Президент наклав вето на законопроект, який зобов'язав Нацкомісію, а також інші державні органи погоджувати з КМУ тарифи, які встановлюються на рівні нижче економічно обґрунтованого.

Президент Петро Порошенко ветував законопроект №0919 «Про внесення змін у деякі закони про встановлення цін і тарифів», яким парламент зобов'язав Національні комісії, а також інші державні колегіальні органи погоджувати з КМУ тарифи, які встановлюються на рівні нижче економічно обґрунтованого рівня. Відповідний документ Президент повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями. Дана інформація опублікована на сайті українського парламенту.

Раніше за відповідний законопроект проголовало 284 нардепа. Документ встановлював, що КМУ, погоджуючи такі тарифи, зобов'язаний визначити джерела покриття різниці між ними і обгрунтованими цінами.
 
Законопроект передбачав, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) встановлює тарифи на електроенергію і газ для населення, в т. ч. диференційовані за кількістю спожитого енергоносія, або за групами споживачів. 
 
Крім того, закон вводив визначення, що НКРЕКП встановлює ціни на газ вітчизняного видобутку для суб'єктів з контрольним держпакетом, теплокомуненерго.
 
Згідно з документом, передбачалося, що граничні ціни на газ для промспоживачів і бюджетних установ НКРЕКП буде встановлювати за попереднім погодженням з органом виконавчої влади, що реалізує державну політику економічного і соціального розвитку.
 
Детальніше про законопроект №0919 читайте в публікації «України Комунальної».
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
10 Березня 2015 p. 21:52
Думаю, неспроста досі не надіслали мешканцям Києва платіжки за газ ще за січень 2015 року -- намічається новий виток спустошення кишень побутового споживача. По моїм прогнозам, вже за січень і за лютий 2015 року населення вимушене буде платити за газ у 7--8 разів більше, ніж у грудні 2014 року. Адже раніше платили за газ по нормативам, а тепер будуть брати за так зване "фактичне" споживання, яке у 3--4 рази перевищує нормативне (аналогічно до того, як сплачують за холодну воду при відсутності квартирного лічильника). Та плюс ухвалене здорожчання на 280 відсотків. Виходить, що у 9 разів більше; ну може трохи скинуть; думаю, буде більше у 7--8 разів.
Коля Пухов
10 Березня 2015 p. 21:53
Цієї зими, на відміну від попередніх років, мешканці багатоповерхівок повністю розрахувалися за опалення для того, щоб не платити за опалення влітку. Тепер уряд вирішив брати влітку плату за вже проплачену зимою послугу (опалення). Це все одно що у магазині від покупця за один і той же товар вимагати два рази заплатити, тобто пройти через дві каси замість однієї.