ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГКабмін перегляне об’єми соцвиплат

Кабмін перегляне об’єми соцвиплат

В Україні переглянуть соціальні виплати через надмірні зобов’язання, які не можуть бути підтверджені фінансовими ресурсами, для їхньої оптимізації та підвищення адресності.

 

В Україні переглянуть соціальні виплати через надмірні зобов’язання, які не можуть бути підтверджені фінансовими ресурсами, для їхньої оптимізації та підвищення адресності.

 Про це у четвер, 4 липня, заявила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович на конференції з Європейської соціальної хартії у Вільнюсі.

«Ми взяли на себе надмірну кількість соціальних зобов’язань щодо соціальних виплат, які не завжди можуть бути підтверджені фінансовим ресурсом, — пояснила міністерка. — І цей дисбаланс тягне за собою величезну кількість судів, рішеня яких не можуть бути виконаними з погляду можливості економіки покривати такі витрати».

Вона проінформувала, що соціальний бюджет України знаходиться на другому місці після оборонного.

«Ці значні кошти необхідно оптимізувати, оскільки зростає кількість осіб, які опинилися на межі бідності та інших вразливих груп. Потрібна максимальна адресність», — сказала міністерка. 

За словами Жолнович, нині ведуться роботи над тим, щоб переглянути «філософію соцвиплат», у такий спосіб, щоб у кожної з виплат була чітка мета — вихід людини зі складної життєвої ситуації.

«Також має бути зв’язок із послугою, яка допоможе людині стати економічно незалежною», — додала вона. 

За словами Жолнович, уже підготовлено законопроєкт про базову соціальну допомогу, яка об’єднає кількість диференційованих виплат.

Підтримка вразливих

З-поміж тих, хто через війну змушений їхати з дому, з найбільшими труднощами як морального, так і фінансового характеру стикаються сім’ї з вразливих категорій, тобто ті, які мають дітей чи осіб з інвалідністю, є багатодітними та малозабезпеченими. Їм найбільше потрібна підтримка. Тому 17 травня Кабмін ухвалив рішення, яке дозволить реалізувати спільний проєкт Мінсоцполітики та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), спрямований на екстрену додаткову допомогу таким родинам.

За умовами цього проєкту, сім’ї з вразливих категорій, які обов’язково мають виїхати з прифронтових громад Харківської та Сумської областей, після евакуації отримають виплату у розмірі 10 800 грн на кожну особу в родині. Наприклад, багатодітна малозабезпечена сім’я з п’ятьох осіб, яка буде евакуйована з Сумської чи Харківської області, може розраховувати на 54 000 грн додаткової грошової допомоги.

«Координація дій держави і міжнародних партнерів для надання допомоги громадянам України дає можливість підтримати тисячі українців, які її так потребують. Щиро дякую нашим партнерам у ЮНІСЕФ за те, що ви стоїте поруч із громадянами України у критичних для країни викликах»,— зазначила міністр соцполітики Оксана Жолнович.

Ці виплати надаватимуть тим сім’ям з дітьми, які з 1 травня 2024 року підлягають обов’язковій евакуації, а до виїзду з небезпечної території — проживали на Сумщині та Харківщині, та належали до однієї чи кількох наступних категорій (отримували відповідні виплати від Мінсоцполітики):

— у складі сім’ї є особа або дитина з інвалідністю до 18 років;

— сім’я є багатодітною і має не менше ніж трьох дітей до 18 років; 

— дітей виховує одинока мати чи одинокий батько;

— сім’я з дітьми віком до 18 років є малозабезпеченою.

«Доки триває війна, тисячі сімей потребують негайної допомоги, щоб мати змогу забезпечити дітей усім необхідним. Це критично для вразливих сімей із дітьми, яких сьогодні евакуюють із прифронтових громад Харківської та Сумської областей. Дуже важливо, щоб ці родини мали всі засоби, необхідні для подолання важких випробувань, що їх спіткали. Ми в ЮНІСЕФ продовжуємо працювати разом із урядом України з надання цієї життєво важливої підтримки», — зазначив голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде.

 

 

 
Коментарі (0)