ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняКабмін продовжив «Нафтогазу» спеціальні зобов'язання з продажу природного газу

Кабмін продовжив «Нафтогазу» спеціальні зобов'язання з продажу природного газу

Кабмін продовжив до 1 травня 2021 року покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу виробникам теплової енергії
Кабмін продовжив до 1 травня 2021 року покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу виробникам теплової енергії, і до 1 липня 2020 року - для потреб населення і релігійних організацій.
 
Відповідні зміни в "газове" ПСО (№867 від 19 жовтня 2018 роки) закріплені постановою №303 від 24 квітня 2020 року, текст якого оприлюднений на урядовому порталі в п'ятницю ввечері.
 
Кабмін також продовжив зобов'язання НАКу купувати газ у своїх "дочок" - "Укргазвидобування" і "Чорноморнафтогаз" - для формування ресурсу населенню до 1 липня 2020 го, тепловикам - до 1 травня 2021-го.
 
Раніше діючі зобов'язання операторів газотранспортних систем і постачальників газу, купленого у НАК для населення, також продовжені до 1 липня 2020 року.
 
Нагадаємо, в Україні з 1 жовтня 2015 року був скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення і ТКЕ. З цього часу "Нафтогаз" поставляє газ промисловим споживачам на ринкових умовах. Для населення і ТКЕ діє механізм спецобязательств, який з 1 травня 2020 року мав перестати існувати в рамках взятих Україною на себе зобов'язань щодо лібералізації ринку поставок газу побутовим споживачам.
 
За час свого існування механізм ПСО неодноразово зазнавав змін. Останні з них були внесені 24 січня 2020 року, згідно з которомі основним індикатором при розрахунку ціни на природний газ в рамках спецобязательств є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 по 22 число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі.
 
 
Коментарі (0)